Литија у Никшићу / Жељко Шапурић
12/05/2021 u 18:29 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ФОТО и ВИДЕО) Више хиљада вјерника испред Саборне цркве у Никшићу, кренула литија

Након 20 година на литији су и представници нове никшићке власти

Више хиљада вјерника окупило се испред Саборне цркве Светог Василија у Никшићу, гдје чекају да крене традиционална Световасилијевска литија улицама града.

Свети Василије је слава никшићког саборног храма, као и града Никшића.

Прва литија је одржана 1996. године када су мошти острошког светитеља пронијете кроз Никшић до Требиња и Манастира Тврдош.

Од тада се традиција одржавања ове литије није прекидала.

image

Литија у Никшићу

Жељко Шапурић

Грађанима се обратио владика Јоаникије који је рекао да ће свештенство испоштовати љубав вјерног народа према Светом Василију. Замолио је да се поштују епидемиолошке мјере.

image

Литија у Никшићу

Жељко Шапурић

Литију ће, поред владике Јоаникија, предводити и епискиоп милешевски Атанасије са свештенством и монаштвом. Након 20 година на литији су и представници нове никшићке власти, између осталих и предсједник општине Марко Ковачевић и предсједник Скупштине општине Немања Вуковић.

Литији присуствују и представници Владе Србије, министар без портфеља Ненад Поповић и посланик у Скупштини Србије Јован Палалић. На литији је и прослављени кошаркаш Дејан Томашевић.

Грађани традиционално носе црквнене заставе, иконе са ликовима светитеља и јастук Светог Василија, једну од реликвија никшићке саборне цркве.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 02:25