Горан Ђуровић, Фото: ПР Центар
05/05/2021 u 12:20 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ХРА: Горан Ђуровић незаконито разријешен из савјета РТЦГ, крај маратонског суђења

Вијеће судија Вишег суда у Подгорици, у саставу Ненад Оташевић, Мирјана Влаховић и Драгиша Балетић, потврдило је пресуду судије Основног суда у Подгорици, Радована Влаовића, који је по други пут усвојио тужбу Ђуровића и поништио одлуку Скупштине Црне Горе о разрјешењу

Посланици претходне скупштинске већине из Демократске партије социјалиста (ДПС), Хрватске грађанске иницијативе (ХГИ), Социјал-демократске странке (СД) и Бошњачке странке (БС) незаконито су 2017. године разријешили Горана Ђуровића из Савјета Радио и Телевизије Црне Горе (РТЦГ), коначно је утврђено правоснажном пресудом којом је та њихова одлука поништена.

То су саопштили из Акције за људска права, Теа Горјанц Прелевић и Далибор Томовић.

-Вијеће судија Вишег суда у Подгорици, у саставу Ненад Оташевић, Мирјана Влаховић и Драгиша Балетић, потврдило је пресуду судије Основног суда у Подгорици, Радована Влаовића, који је по други пут усвојио тужбу Ђуровића и поништио одлуку Скупштине Црне Горе о разрјешењу. Виши суд је коначно утврдио оно што Акција за људска права (ХРА) тврди већ три и по године, а то је да Ђуровић није смио бити разријешен, јер разлог због кога је разрјешен није био прописан Законом о националном јавном емитеру РТЦГ, који је за то био једини релевантан закон (леx специалис)- наводе у саопштењу.

Ђуровиц је, додају,  вољом тадашње скупштинске већине онемогућен да врши своју функцију у Савјету РТЦГ али и све друге јавне функције током скоро 4 године периода трајања судског поступка. Скупштина ову намјерну грешку сада не може да исправи у његовом случају, али својим законитим радом и доношењем бољих прописа може да осигура да се овакви случајеви не понављају.

-Ђуровић је разријешен чланства у Савјету РТЦГ крајем децембра 2017. године због прекршаја из Закона о спрјечавању корупције, јер није благовремено пријавио да је за вријеме вршења функције у Савјету био директор предузећа за производњу поврћа. Посланици владајуће већине су тај прекршај протумачили као сукоб интереса, иако је Агенција за спрјечавање корупције (АСК), у одлуци којом је утврдила да је Ђуровић направио прекршај, констатовала да се не ради о сукобу интереса у односу на његово чланство у Савјету РТЦГ- истичу они.

Административни одбор Скупштине у саставу: Луиђ Шкреља, Марта Шћепановић, Милорад Вулетић, Бранко Чавор, Ана Николић и Михаило Анђушић из ДПС-а, и Адријан Вуксановић из ХГИ, једногласно је утврдио предлог одлуке о Ђуровићевом разрјешењу, коју је Скупштинска већина само потврдила. Они су тако поступили иако су им били предочени сви аргументи и одлука АСК да се не ради о разлогу за разрјешење. Од чланова овог одбора, троје су били правници: Луиђ Шкреља, Марта Шћепановић и Милорад Вулетић.

-У циљу заштите права, Ђуровић је прво 2018. године покренуо управни спор против одлуке Скупштине о разрјешењу, у коме се Управни суд огласио ненадлежним, што је потврдио и Врховни суд. У парничном поступку, који је покренуо почетком 2019. године, пресуде основног суда су два пута укидане само због образложења о надлежности основног суда, и то под утицајем контраверзног начелног става Врховног суда донијетог 2019. године, који је потписала тадашња предсједница тог суда, Весна Меденица. Претходно је и предсједник Демократске партије социјалиста (ДПС) Мило Ђукановић, изјавио да судови не могу поништавати одлуке Скупштине- наводе у саопштенју.

Судија Основног суда у Подгорици, Радован Влаовић, поништио је одлуку Скупштине још у фебруару 2019. године, први пут, али је ту пресуду укинуо Виши суд, критикујући начин на који је судија образложио своју надлежност и позивајући се на контраверзни став Врховног суда. Када је у поновљеном поступку исти судија одлучио да није надлежан и позвао се на став Врховног суда, Виши суд је и то рјешење укинуо, с образложењем да судија тад није добро образложио зашто није надлежан. Коначно, судија је по други пут поништио одлуку Скупштине и образложио надлежност онако како је Виши суд то тражио, и та одлука је сад потврђена.

-Виши суд је утврдио да се начелни правни став Врховног суда не односи на Ђуровићев случај, јер је одлука Скупштине Црне Горе о његовом разријешењу донијета на основу законских, а не уставних овлашћења Скупштине. ХРА сматра овај став једном вратоломијом, заузетом само да се Врховни суд не би увриједио. Упозоравамо да на основу оваквог става, и даље остаје ускраћен приступ редовном суду другим јавним функционерима, као што су судије Уставног суда, Врховни државни тужилац, итд. (Детаљније у додатку.)-додају они.

У споровима које још увијек воде други грађански активисти које је Скупштина такође незаконито разријешила чланства у државним регулаторним тијелима, судија Основног суда у Никшићу, Сања Никић, донијела је чак двије пресуде којима је поништила одлуке Скупштине о разријешењу Николе Вукчевића као члана Савјета РТЦГ, као и судија Основног суда у Подгорици, Бранка Зековић, која је поништила одлуку Скупштине о разријешењу Вање Ћаловић Марковић чланства у Савјету Агенције за спречавање корупције (АСК). Судије су истрајале да обезбиједе судску заштиту људима чија је права угрозила Скупштина незаконитим поступањем, у ситуацији када је Управни суд претходно утврдио да за њих није надлежан и када је Врховни суд такав став потврдио. Очекујемо да Виши суд у случајевима Вукчевића и Ћаловић, поступи исто као према Ђуровићу и потврди и првостепене пресуде у њихову корист.

-Испоставља се да у Црној Гори правна заштита против незаконитих одлука Скупштине траје преко три године. Овако неефикасна заштита је погубна како за особе оштећене тим одлукама, тако и за функционисање тијела у којима су оне дјеловале. Посебно указујемо на то да је после разрјешења Ђуровића и Вукчевића из Савјета РТЦГ, тај савјет незаконито разријешио генералну директорицу РТЦГ Адријану Кадију, а онда је незаконито разријешен и директор ТВЦГ Владан Мићуновић и промијењена је уређивачка политика-наводе они.

Неефикасна правна заштита охрабрује сваку политичку већину да чланове независних државних тијела разријешава како пожели. ХРА сматра да је неопходно измјенама Закона о РТЦГ и других закона прописати хитност рјешавања спорова у вези избора и разрјешења свих јавних функционера, имајући у виду друштвени значај тих поступака.

-Ово је важна пресуда, јер се тиче не само заштите права једног човјека, него и општег интереса друштва да има независне институције и владавину права. Ђуровић је у ствари разријешен због слободе изражавања, јер је критиковао власт и био политички неподобан члан Савјета РТЦГ за скупштинску већину, док је наводни сукоб интереса само послужио као изговор. Штитећи његова права изборили смо се и за право редовних судова да грађане заштите од кршења закона од стране Скупштине. Остаје сад да нова власт покаже демократски капацитет и да измјенама закона спријечи да се људи смјењују с јавних функција прије него што суд може да провјери законитост таквих одлука- Теа Горјанц Прелевић, извршна директорица ХРА.

Правну заштиту Горану Ђуровићу од незаконитог разрјешења обезбједила је Акција за људска права (ХРА) захваљујући подршци организације Медиа Дефенце из Лондона.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 16:31