Kidanje lanaca na Željezari / Željko Šapurić
23/02/2023 u 10:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Abazović: Ponosan sam što smo skinuli lance sa kapije Željezare

Od danas EPCG Željezara Nikšić počinje da radi

Nova firma EPCG Željezara Nikšić od danas zvanično počinje da radi. Početak rada označili su premijer Dritan Abazović i direktor EPCG Milutin Đukanović. Abazović je kazao da je neizmjerno ponosan.

- Ovo je jedan od najljepših dana u mom mandatu. Ponosan sam što smo skinuli lance sa kapije Željezare, vraćamo je na stazu slave, istakao je on.

Kakon je dodao, nakon 30 godina Nikšiću je svanulo.

- Otvaraju se fabrike, radna mjesta. Nikšić dobija novu vrijednost, a i Crna Gora dobija novu vrijednost, naveo je Abazović i radnicima kazao da su dali putokaz svim ostalima šta treba da rade.

Poručio je: "Neka vam je srećna vaša Željezara, nova Željezara".

- Evo konačno pokidasmo ove turske lance, poručio je predstavnik Sindikata Željezare Ljubiša Đurković.

Đukanović je kazao da očekuju snažnu podršku i Vlade da se lome neke administrativno pravne barijere koje zbog banalnih stvari zaustavljaju ogromne investicije.

Elektroprivreda (EPCG) je od turske firme Tosčelik otkupila imovinu Željezare za 20 miliona eura, koje su im isplatili u dvije rate. Posljednja rata u iznosu od pet miliona eura plaćena je sredinom mjeseca, a prije nekoliko dana EPCG je registrovala firmu EPCG Željezara Nikšić.

Rad u EPCG Željezara Nikšić biće organizovan u četiri segmenta, a planirano je uposlenje 304 radnika.

Tosčelik, ćerka firma turske Tosyali grupe, imovinu nikšićke fabrike kupila je za oko 15,1 milion eura 2012. godine. Željezara je tada bila u stečaju, a novi vlasnik je obećavao da će za tri godine uložiti 35 miliona eura, a broj radnika povećati do 550, ali to nije realizovano.

Tosčelik je u martu 2021. godine u Željezari obustavio proizvodnju, a 1. septembra prošle godine otpustili su svih 229 proizvodnih radnika koji su proteklih mjeseci protestovali na krovu Željezare.

image

Željezara Nikšić

Željko Šapurić
image

Željezara Nikšić

Željko Šapurić
image

Željezara Nikšić

Željko Šapurić
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 14:37