Дритан Абазовић / - Фото-аутор: RADE KOPRIVICA
22/12/2021 u 08:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Абазовић Пејовићу: Кад читам што пишете, нотирам по неколико ствари коjе миришу на кривичне приjаве

Наиме, према подацима о додjели концесиjе из априла 2020. године, компаниjа Uniprom White Bauxite jе за 29 година експлоатациjе требало да приходуjе 54,2 милиона еура, док jе држави требало да плати 27 пута мање, то jест 2,2 милиона еура

Потпредсједник Владе Црне Горе Дритан Абазовић рекао је власнику Унипрома да се ипак може водити конструктиван разговор, иако је Пејовић раније рекао да са њим неће комуницирати.

- Подсjетићу, почели сте комуникациjу са мном са оправдањем да сте чисти као суза, да бисмо послиjе само пар интеракциjа закључили да сте правили комбинациjе са брзим гашењем компаниjа ван Црне Горе, чиме сте заобилазили плаћање пореза у Црноj Гори. Такође, дониjело смо закључак и да сте на сличан начин гасили компаниjе и у Црноj Гори, да би на краjу признали и да jе у Вашу компаниjу ушло, ни мање ни више, него 15 милиона еура од, по свему судећи, великог финансиjског преваранта у Израелу. Мутна вам jе нешто та „чиста“ суза, господине Пеjовићу - наводи Абазовић.

Поручује Пејовићу да је добро што је признао да се састао са господином Даганом.

- Ради грађана, подсjећам: Лиор Даган jе човjек коjи води глобалне напоре да врати проневjерену имовину Вашег пословног партнера из Израела, против коjег се воде међународне истраге. То што jе са Вама имао састанак, говори о томе да се о Вама и Вашим партнерима воде озбиљни разговори на одређеним међународним адресама. Ове “адресе”, да поjасним грађанима, се не баве бизнис идеjама већ разоткривањем криминалних активности - каже Абазовић.

Истиче да не зна да ли jе господину Дагану познато да са човjеком коjим се баве власти Израела Пејовић има бизнис и у Србиjи. Ипак, ако ово икада прочита сазнаће jош понешто. 

- Грађани треба да знаjу: компаниjа Унипром д.о.о. Никшић има 50 одсто власништва у компаниjи Партизан Жарково д.о.о. Београд. Осталих 50 одсто jе у власништву компаниjе контраверзног бизнисмена из Израела, ЕГФЕ, а Ви сте у њоj извршни директор. Такође, и та компаниjа jе у блокади. Уз то, у Републици Србиjи сте некада регистровали компаниjу Унипром метали д.о.о. Ћуприjа, коjа jе 2018. године избрисана из евиденциjе, а њен оснивач jе правно лице Зона метали д.о.о. Београд. Оснивач компаниjе Зона метали д.о.о. Београд сте управо Ви, господине Пеjовићу. За jавност jе битна сљедећа информациjа: Зона метали д.о.о. Београд jе у блокади због миллион еура дуга и то више од 5 година. Има тога jош, господине Пеjовићу, зато полако, мање користите риjеч “приjетња”, а више риjеч "правда" - љековитиjе jе - поручио је Абазовић Пејовићу.

Потпредсједник Владе појашњава како је Пејовић добиjао концесиjе у Црноj Гори.

- Наиме, према подацима о додjели концесиjе из априла 2020. године, компаниjа Uniprom White Bauxite jе за 29 година експлоатациjе требало да приходуjе 54,2 милиона еура, док jе држави требало да плати 27 пута мање, то jест 2,2 милиона еура. Воли ли се тако Црна Гора, господине Пеjовићу?! Из овог посла сте требали да будете “добри” неколико десетина милиона еура, а држави као и увjек, би дали мрвице. 

Jош нешто, господине Пеjовићу: сваки пут кад читам што пишете, нотирам по неколико ствари коjе миришу на кривичне приjаве. Ви сте jуче написали да сте скоро милион квадрата око налазишта боксита почели да купуjете jош 2017. године или три године приjе расписивања jавног огласа за достављање понуда за концесиjу из 2020. године?! Видите, господине Пеjовићу, Ви сте сами признали да сте три године приjе расписивања огласа знали да ће jавни оглас бити расписан чиме сте себе довели у ситуациjу да помислимо да сте можда корумпирали неке људе. Знаjући да вам текстове пише искусни адвокат, упозорите га на ове пропусте, а и обратите пажњу да Вас свjесно не гурне у додатне проблеме. Немате их мало у задње вриjеме.

Господине Пеjовићу, радуjем се и jедва чекам нове тужиоце, па ће се видjети како су Вам се додjељивале концесиjе и како сте, Ви, jа, али и било ко други - долазило до новца коjег имамо - наводи Абазовић.

На краjу Абазовић, кога је Пејовић позвао да поднесе оставку, позива Пејовића да врати држави милионе еура и уложи исте у очување производње у КАП-у, из коjег је, како наводи,  како су грађани видjели, извуко десетине милиона еура.

- Ако и одем са функциjе, наставићу да откривам сумњиве послове. За то ниjе потребна позициjа него мало конекциjа и добра воља. Са нестрпљењем очекуjем Вашу нову реакциjу, jер као што видите, нити jедну моjу информациjу ниjесте демантовали. Запамтите, имам документациону кондициjу за наредних 365 дана. Тек смо почели, напредуjемо ка важним стварима - поручио је Абазовић Пејовићу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 12:11