/ са конгреса
19/10/2021 u 14:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

АММ: Ићи ка убрзаном улагању у одрживе изворе енергије

Одлука о еколошкој реконструкцији термоелектране тешка, али оправдана

У Сплиту одржан Конгрес менаџера у организацији Хрватске удруге менаџера и предузетника CROMA, а под покровитељством Владе Хрватске, посвећен одрживом развоју и лидерству.

Црногорску асоцијацију менаџера представљао је предсједник Будимир Раичковић, а у делегацији су били и представници Електропривреде Црне Горе Миро Врачар и Јован Касалица.

На централном панелу посвећеном одрживом развоју, Раичковић је између осталог упознао присутне са тренутном енергетском ситуацијом у Црној Гори, а посебно питање је било везано за судбину термоелектране Пљевља односно емисије CO2.

- Полазећи од актуелног тренутка када је у питању енергетска криза и економска одрживост, Раичковић је истакао да је Црна Гора у свом Уставу дефинисана као еколошка држава и да црногорска пословна заједница подржава убрзано кретање ка зеленој економији.  Што се тиче одлука које је донио менаџмент Електропривреде везано за еколошку реконструкцију, Раичковић сматра да је то из угла енергетске стабилности и значаја термоелектране за економију Пљеваља и Црне Горе у овом тренутку тешка али оправдана одлука. Упознао је присутне да термоелектрана снабдијева са више од 40 одсто електричне енергије Црну Гору и у највећој мјери детерминише стабилност енергетског система па би у условима енергетске кризе као што је ова, Црна Гора још више била увозно зависна, а сигурно да би скокови цијена енергената условили још већу инфлацију и снажне ударе на стандард грађана и економију- наводе у саопштењу.

На маргинама конгреса делегација АММ-а и Електропривреде ЦГ имала је низ значајних сусрета, али и прилику да упозна предсједника Европске конфедерације менаџера ЦЕЦ са актуелном енергетском и економском ситуацијом као и развојним плановима ЕПЦГ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 05:50