/ ФОТО РТЦГ
17/10/2021 u 19:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Бивши радници беранских фабрика траже ревизију примања

Иза привреде беранске индустрије некада су стајале фабрике које су користиле и Полимљи у Црној Гори. Људи су посао налазили у Циглани, Полимци, Руднику, Целулози, Југопетролу

Са гашењем и неуспјешном приватизацијом беранских фабрика ишчезла је и радничка класа и развој привреде тог града, пише РТЦГ . Са минималном отпремнином знатан број људи отишао је на Биро рада.

Они који су дочекали мировину данас једва преживљавају са пензијама испод сваког просјека. Обесправљени бивши радници за свој тежак социо - економски положај оптужују бившу власт. Од нове очекују оно што су њихови претходници обећавали - да се изврши ревизија њихових примања.

Иза привреде беранске индустрије некада су стајале фабрике које су користиле и Полимљи у Црној Гори. Људи су посао налазили у Циглани, Полимци, Руднику, Целулози, Југопетролу. Списак предузећа се сирио, освајала су се тржишта, са производњом је растао и стандард радника који је било и до 10.000.

Један од њих је и Милета Шћекић који долази често на мјесто са којег се пружа поглед на некадашњу индустријску зону у Беранама.

- Кад би се примиле плате у Беранама је било општенародно весељке. Сви су имали- прича Шћекић.

Са минималном отпремнином и након четити деценије отишао је у пензију. Узалудни су били напори да дође до веће накнаде због губитна посла и веће пензије. За обесправљеност криви бившу власт.

- Бивша власт, уствари ДПС је уништио привреду Берана- каже Шћекић.

Ни протести, штрајкови, писање молби и жалби није помогло беранској радничкој класи, а многи нијесу дочекали пензију. Од нове власти очекује оно што им је некада било обећано.

- Да се проба да се овим радницима који су од 2000. остали без посла, да им се омогуће отпемнине или неке накнаде, а пензије ревидирају- наглашава Шћекић.

Раднике је некада повезивао рад у халама, сада немаштина.

- Дошли смо у једнан врло тежак економски положај са нашим пензијама, које су толико мале да не можемо да живимо- каже Милован Пођан.

Драган Пођанин каже да са 38 година стажа у Изградњи има 147 еура пензије. И он и жена су болесни а купују таблете и све теже могу да се лијече.

-Посије 40 година стажа имам 162 еура пензије. До прије четири мјесеца сам издражавао и сима са дјецом и женом, јер је био без посла, а има и дијете са посебним потребама- прича Брано Боричић.

У скученој соби породице Пођен јединој функционалној у кући коју нијесу успјели да заврше, некадашње колеге причају од томе како више од двије деценије носе невоље на плећима. Са минималним приходима тешко је обезбиједити и оно најпотребније. Искусили су немаштину и у још једну јесен ушли са питањем како да преживе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

21. januar 2022 23:55