фото: Принтскин / - PC
28/12/2021 u 12:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бојовић: Повећање зарада мора пратити и повећање пензија

ДФ тражи да се пензије услађују три пута годишње

Најављено повећање зарада, мора пратити и повећање пензија, поручио је на прес конференцији посланик Демократског фронта Драган Бојовић.

Навео је да су пензионери, њих 130 хиљада запостављени у буџету, те додао да је потребно да се подигне ниво најниже пензије.

- Иницијатива се односи на то да се пензије редовније усклађују са платама. Према постојећем законском рјешењу пензије се усклађују само једном годишње, првог јануара. Према нашем предлогу пензије треба усклађивати три пута годишње, првог јануара, првог маја и првог септембра.  Није потребно додатно образлагати зашто је ово битно. Имајући на уму број незаослених, многе породице се издражавају захваљујући примањима најстаријих чланова. Нова власт је дужна да побољша услове живота најрањивијим категоријама становништва - нагласио је он.

Бојовић је додао да је ово битно јер се најављује повећање намета и цијена

 - По нашем предлогу, треба три пута да се усклађују пензије са примањима, а да ће прво усклађивање бити у мају. Пензије морају да плате плате, ако се жели постићи економски опоравак  - додао је.

Послник Максим Вучинић казао је да су приступили измјенама Закона о пензијско здравственом осигурању да би отклонили последице лоше политике која је вођена 30 година у индустријском сектору чији су радници жртве традиције.

- Ми смо тражили да запослени у металургиској индустрији да има право на пензију са 30 година радног стажа, од чега најмање 20 година проведених у сектру металуршко прерађивачке и рударске индустрије на којима се стаж рачуна са увећаним трајањем. Ова је норма постојала, али се односкила на раднике рударске, а ми смо проширили норму на раднике металске индустрије и то на радна мјеста која су једнако тешка. Овом измјеном је укинуто ограничење које је већ постојало, а ми смо тражили на неодређени период. Да би изашли у сусрет радницима КАП-а који су тренутно у најгорем положају ми смо приступили измјени закона, па се одредба односи на раднике који услијед прекида рада и укидања погона остају без посла - нагласио је он.

Вучинић је истакао да овим показују да желе дапобољшају положај за све друштвене слојеве, да би изашли у сусрет пензионерима који су радили и изградили ову земљу.

- Њима морамо да омогућимо да прате повећање животног стандарда и достојан живот - додао је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 21:49