Фото: УНОПС/Ђорђе Цмиљанић / - Фото: УНОПС/Ђорђе Цмиљанић
19/05/2021 u 13:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Бољи услови живота и пословања за више од 60.000 грађана уз подршку Норвешке

Захвални смо Краљевини Норвешкој на подршци, и УНОПС-у на блиској сарадњи, изјавила је државна секретарка Министарства економског развоја Милена Липовина Божовић

Више од 60.000 грађана Црне Горе данас има побољшане услове живота кроз унапријеђење локалне инфраструктуре, 160 малих бизниса је конкурентније у пословању, док је запослење добило 80 незапослених жена и мушкараца, захваљујући подршци Краљевине Норвешке, саопштено је из УНОПС-а. Наведено је да су ово кључни резултати пројекта “Норвешка за вас - Црна Гора” у периоду од 2018. до 2021. године, који су представљени данас у Подгорици.  

Овај пројекат који Краљевина Норвешка финансира са 1,4 милиона еура, спроводи се у 16 мање развијених општина, и има за циљ да допринесе уједначеном социо-економском развоју Црне Горе. 

image

Фото: УНОПС/Ђорђе Цмиљанић

- Фото: УНОПС/Ђорђе Цмиљанић

Саопштено је да је успјешност пројекта била у томе што је таргетирао микро, мала и средња предузећа, у мање развијеним општинама, нарочито у ситуацији са кризом коју је изазвала пандемија ковида-19 и на локалном нивоу. Акценат је био, такође, и на запошљавању и развоју инфраструктуре, која је веома важна.

- Захвални смо Краљевини Норвешкој на подршци, и УНОПС-у на блиској сарадњи током имплементације, а надамо се да ће ови пројекти потврдити своју одрживост- изјавила је данас државна секретарка Министарства економског развоја Милена Липовина Божовић.

Током посљедње двије и по године, пројекат је спровео четири јавна позива за подршку малим бизнисима и развоју пословања, спровођење стручних обука и развој локалне инфраструктуре, а одабрано је више од 40 пројеката за додјелу бесповратних средстава. На тај начин, 160 малих бизниса и предузећа добило је неоходну опрему и услуге, којима су унаприједили своје пословање и отворило 39 нових радних мјеста, а више од 70 одсто њих је увјећао приходе. Стручне обуке успјешно је завршило 68 незапослених особа, од којих је 41 добило запослење, док су остали побошљали вјештине потребне за проналажење посла. 

image

Фото: УНОПС/Ђорђе Цмиљанић

- Фото: УНОПС/Ђорђе Цмиљанић

- Све наше активности су планиране, развијане и спроведене у блиској сарадњи са Владом Црне Горе, да би обезбиједили да наша настојања и приоритети буду на најбољи начин усклађени са локалним потребама. Веома ми је драго што је подршка Краљевине Норвешке доприњела развоју мање развијених општина у Црној Гори и позитивно промијенила животе грађана- казао је амбасадор Краљевине Норвешке Јорн Еуген Јелста.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 14:56