FOTO: CBCG / - FOTO: CBCG
20/06/2024 u 18:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

CBCG na sastanku Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju između Crne Gore i Evropske komisije

Predstavnici Centralne banke Crne Gore prisustvovali su sastanku Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju između Crne Gore i Evropske komisije, koji je održan danas u Briselu.

Na sastanku koji su otvorili zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnoj direkciji za susjedsku politiku i politiku proširenja Sindi van den Bugert i glavni pregovarač Crne Gore Predrag Zenović, Centralnu banku Crne Gore u Briselu je predstavljala šefica radne grupe za Pregovaračko poglavlje 9 – Finansijske usluge Ana Vlahović, dok je dio tima Centralne banke virtuelno prisustvovao sastanku.

IFC će razmotriti i mogućnost direktnog finansiranja projekata plavog i zelenog turizma

- Predstavnici CBCG upoznali su Evropsku komisiju sa aktivnostima u vezi sa daljim usklađivanjem nacionalnog regulatornog okvira kojim se uređuje poslovanje kreditnih institucija sa legislativom EU, naglasivši da je ovim dodatno ojačana stabilnost finansijskog sistema. Na sastanku je posebno istaknuto da će regulatorne aktivnosti CBCG u narednom periodu biti dodatno intenzivirane kako bi proces usaglašavanja sa važećom regulativom EU u ovoj oblasti bio završen u najkraćem mogućem roku - navode u saopštenju.

Na sastanku su razmatrani rezultati u oblasti platnog prometa i finansijskog sektora, a predstavnici Evropske komisije posebno su pohvalili napredak Crne Gore u procesu pristupanja SEPA, kao i rezultate ostvarene u dijelu unapređenja regulatornog okvira u oblasti platnih sistema.

Učesnici sastanka su dodatno informisani da je Centralna banka, u cilju efikasnije realizacije obaveza za ispunjenje završnih mjerila u pregovaračkim poglavljima koja su u njenoj direktnoj nadležnosti, oformila Koordinacionio tijelo za praćenje procesa evropskih integracija kojim predsjedava guvernerka dr Irena Radović. Takođe, sa istim ciljem, u okviru Savjeta za finansijsku stabilnost pokrenuta je inicijativa da se od strane Komisije za tržište kapitala, Agencije za nadzor osiguranja i Fonda za zaštitu depozita ubrzaju aktivnosti na ispunjavanju obaveza u procesu evropskih integracija.

Sastanak Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju se održava jednom godišnje. Pododbori su radna tijela koja su osnovana s ciljem praćenja realizacije ugovornih obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kojim se Crna Gora formalno obavezala na usklađivanje svog zakonodavstva s pravnom tekovinom EU. Aktivnim učešćem predstavnika u radu Pododbora još jednom je potvrđena spremnost Centralne banke Crne Gore da svojim djelovanjem i ekspertizom pruži puni doprinos procesu učlanjenja Crne Gore u Evropsku uniju.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. jun 2024 01:11