Централна банка Црне Горе / - SRDJA BOLJEVIC
16/09/2021 u 13:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЦБЦГ: Настављен раст најважнијих билансних позиција

На данашњоj сjедници разматрани су квартални извjештаjи о пословању банака и пружалаца финансиjских услуга на 30.06.2021. године, као и извjештаjи о пословању и спровођењу политике Централне банке за jун и jул.

Савjет Централне банке Црне Горе одржао jе данас 101. сjедницу, коjом jе предсjедавао гувернер Радоjе Жугић.

Осврнувши се на jуче представљене резултате процеса процjене квалитета активе, односно АQР-а у Црноj Гори, чланови Савjета изразили су задовољство стањем и трендовима коjи карактеришу банкарски сектор, као и чињеницом да jе потврђена адекватна капитализованост на нивоу система, те квалитет политика управљања ризицима у банкама.

Констатовано jе да су позитивни трендови у виду раста наjважниjих билансних позициjа  (актива, кредити, депозити и капитал) настављени и у периоду наког 31.12.2019. године, што jе био референтни датум за спровођење АQР-а.

Савjет jе данас разматрао Макроекономски извjештаj ЦБЦГ за други квартал 2021. године. Статистички подаци за оваj период у поређењу са упоредним указуjу на опоравак привреде, посебно изражен у поjединим секторима, попут индустриjске производње, трговине, туризма и саобраћаjа. Охрабруjу и фискални подаци, посебно смањење готовинског дефицита буџета, коjи jе у првоj половини 2021. године био за 54,2 милиона еура нижи у односу на упоредни период претходне године.

На основу Извjештаjа о кретању циjена за II квартал 2021. године, кога jе данас разматрао Савjет, констатовано jе да су потрошачке циjене у првих шест мjесеци 2021. године, у односу на исти период претходне године, у просjеку више за 1,2%. У Извjештаjу се, даље, наводи да моделска прогноза за краj 2021. године проjектуjе инфлациjу у распону од 2,4% до 3,84%, са централном тенденциjом од 3,1%. Њоj jе слична и експертска процjена ЦБЦГ и она указуjе да ће на краjу године инфлациjа бити у распону од 2% до 4%, при чему централна проjекциjа износи 3%.

Предмет разматрања на сjедници био jе и Извjештаj о резултатима анкете о кредитноj активности банака за ИИ квартал 2021. године, у коjем jе истакнуто да су у овом периоду ублажени кредитни стандарди за привреду, посебно за сектор микро, малих и средњих предузећа, као и за становништво, осим сегмента стамбених кредита, гдjе jе евидентирано благо пооштравање кредитних стандарда. Према очекивањима банака, у трећем кварталу 2021. године, очекуjе се наставак ублажавања кредитних стандарда за микро, мала и средња предузећа. Што се становништва тиче, могуће jе очекивати пооштравање кредитних стандарда за потрошачке и остале кредите, односно ублажавање стандарда за стамбене кредите.

На данашњоj сjедници jе представљена Информациjа о анализи података добиjених путем упитника ЦБЦГ - Финтецх: мапирање финтецх-а и финансиjског екосистема у Црноj Гори. Наиме, у циљу мапирања финтецх-а и финансиjског екосистема у Црноj Гори, ЦБЦГ jе спровела истраживање коjе jе обухватило банке, микрокредитне финансиjске институциjе (МФИ), платне и институциjе за електронски новац коjе послуjу у Црноj Гори. Истраживање jе спроведено у циљу сагледавања стања, нивоа развоjа и броjа компаниjа коjе пружаjу услуге из финтецх области у Црноj Гори, као и степена њихове примjене. Истраживање jе показало да банке и друге анкетиране институциjе сарађуjу са више различитих компаниjа у имплементациjи нових технологиjа, углавном за потребе дигитализациjе интерних процеса,  развоjа дигиталних корисничких сервиса и сл., док jе веома мали дио посвећен области финтецх-а. Констатовано jе да постоjи значаjан простор за напредак, иновациjе и развоj, док препознате препреке, у виду регулаторног аспекта, карактеристика тржишта и навика корисника, захтиjеваjу свеобухватне и координисане активности регулаторних институциjа и циjелог финтецх екосистема.

Чланови Савjета су поздравили оснивање ЦБЦГ Финтецх Хуба – регулаторног иновациjског центра, као и организациjу првог ЦБЦГ Финтецх Хацкатхона на тему “Будућност дигиталних банкарских и платних сервиса у Црноj Гори“, заказаног за 22-24. октобар ове године.

Савjет jе данас како се наводи у саопштењу усвоjио Одлуку о измjенама Одлуке о садржини Централног регистра трансакционих рачуна. Измjенама се врши техничко прилагођавање предметне одлуке, на начин да се прецизираjу подаци коjе су банке дужне да достављаjу ЦБЦГ за потребе ажурирања Централног регистра трансакционих рачуна.

На данашњоj сjедници разматрани су квартални извjештаjи о пословању банака и пружалаца финансиjских услуга на 30.06.2021. године, као и извjештаjи о пословању и спровођењу политике Централне банке за jун и jул.

Савjет jе размотрио и друга текућа питања из домена своjе надлежности.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 00:49