Uspješne priče socijalnog preduzetništva i nagrada za društveni uticaj / - FOTO: CGO
06/10/2024 u 10:52 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

CGO: Uspješne priče socijalnog preduzetništva i nagrada za društveni uticaj

Resortecs (REcycling, SORting, TEChnologieS) – belgijski start-up, sa sjedištem u Briselu, koji ima za cilj da olakša reciklažu velikih količina modnih artikala.

Resortecs, kako su kazali iz Centra za građansko obrazovanje (CGO), na inovativan način promoviše cirkularnu ekonomiju i održivi razvoj u modnoj i tekstilnoj industriji sa globalno patentiranim koncem za šivenje koji se rastapa na toploti sa lakim automatskim termalnim rastavljanjem odjeće na osnovne materijale.

- To omogućava reciklažu do 90 odsto originalnog materijala i smanjenje otpada u ovoj, po obimu značajnoj, industriji, a posljedično odgovara i na ekološke izazove današnjice - naveli su iz te NVO u saopštenju za medije.

Od 2022. godine, iz CGO su naveli da je Crna Gora učesnica međunarodnog programa podrške socijalnom preduzetništvu mladih Social Impact Award (SIA).

- Taj program je 2009. godine pokrenuo Impact Hub u Beču, a u Crnoj Gori se realizuje od strane NVO Centra za omladinsku edukaciju. Kroz finansijsku i mentorsku podršku, ovaj program pomaže mladima da rade na inovativnim rješenjima, razvijaju socijalne biznis ideje te stvaraju pozitivne promjene u zajednici - kazali su iz CGO.

Ova inicijativa na godišnjem nivou okuplja više od 12 000 mladih inovatora, koji u timovima osnivaju više od 230 društvenih preduzeća godišnje.

CGO: Znanje mladih o 90-im ograničeno i oslonjeno na neformalne izvore

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. oktobar 2024 10:52