/ - PHOTO BY FRANKI CHAMAKI ON UNSPLASH
03/12/2021 u 09:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Цијене хране највише у више од десет година

Цијене пољопривредних производа нагло су порасле прошле године као резултат застоја приликом жетве и снажне потражње

Цијене хране у свијету порасле су у новембру четврти мјесец заредом и тренутно су на највишем нивоу у више од десет година, подстакнуте снажном потражњом за пшеницом и млијечним производима, објавила је агенција Уједињених нација за храну и пољопривреду (УНФАО), јавља агенција Mina.

Индекс цијена хране УНФАО-а, који прати цијене корпе основних прехрамбених производа, порастао је у новембру 1,2 одсто у односу на ревидирану вриједност у октобру, на просјечна 134,4 бода.

То је његова највиша вриједност од јунаа 2011. године и најављује раст цијена основних прехрамбених производа на годишњем нивоу 27,3 одсто.

УНФАО је снизио почетну вриједност индекса у листопаду 0,4 бода, преноси Хина.

Цијене пољопривредних производа нагло су порасле прошле године као резултат застоја приликом жетве и снажне потражње.

Највише су у прошлом мјесецу порасле цијене млијека и млијечних производа, 3,4 одсто у односу на октобар, подстакнуте снажном увозном потражњом за маслацом и млијеком у праху.

Снажно су порасле и цијене житарица, 3,1 одсто у односу на октобар, односно 23,2 одсто у односу на прошлогодишњи новембар.

Цијене пшенице достгле су највишу вриједност од маја 2011. године, због забринутости коју су изазвале вансезонске кишне падавине у Аустралији и неизвјесност због могућих промјена извозног режима у Русији.

-Шећер је поскупио 1,4 одсто у односу на октобар, најприје због виших цијена етанола које су подстакле узгајиваче шећерне трске да је усмјере у сектор производње алкохола- објаснили су из УНФАО-а.

У односу на прошлогодишњи новембар, цијене шећера више су око 40 одсто.

Цијене биљних уља биле су скоро непромијењене у односу на октобар, док су цијене меса пале, 0,9 одсто у односу на октобар.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 18:34