Нафта, илустрација / - фото: Скриншат
05/07/2021 u 12:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Циjене нафте на наjвишим нивоима у двиjе и по године

Неки аналитичари упозораваjу, да би у случаjу да се не постигне договор могао услиjедити цjеновни рат, какав jе забиљежен у априлу прошле године

На свjетским тржиштима се циjене нафте и даље крећу на наjвишим нивоима у више од двиjе и по године, а у фокусу улагача jе састанак Организациjе земаља-извозница нафте (ОПЕЦ) и њених савезника о даљоj производњи.

На лондонском тржишту циjена барела jе прошле седмице остала готово непромиjењена, на 76,16 долара, док jе на америчком тржишту барел поскупио 1,5 одсто, на 75,16 долара, преноси СЕЕбиз, пише Мина бизнис.

Кретање циjена нафте на наjвишим нивоима од октобра 2018. захваљуjе се очекивањима да ће потражња расти брже од понуде и да ће водећи произвођачи бити опрезни при поступном повећању производње.

Аналитичари очекуjу да ће потражња за нафтом оjачати у другоj половини године jер се све више људи вакцинише против ковида-19 и jер се ублажаваjу ограничења путовања.

– У првоj половини године створени су услови за додатно побољшање и за економски и раст потражње за нафтом – казао jе аналитичар у фирми ПВМ Оил, Тамас Варга.

Подршку циjенама пружио jе и податак америчке владе да су залихе сирове нафте у претходноj седмици пале 6,7 милиона барела, што указуjе на jачање потражње.

Међутим, оптимизам на тржишту пригушуjу боjазни да би опоравак потражње могао посустати због ширења делта соjа коронавируса.

Међу осталим, Аустралиjа, Индонезиjа, Таjланд и Малезиjа биљеже ширење врло заразне делта вариjанте вируса, што води новим рестрикциjама и успоравању опоравка економиjе од коронакризе.

У фокусу улагача jе и састанак ОПЕЦ-а и савезника тог картела, на челу с Русиjом.

У четвртак су циjене нафте знатно порасле, након наjаве да би ОПЕЦ+ могао повећати производњу од августа до децембра само два милиона барела дневно, мање него што се очекивало.

Русиjа и Саудиjска Арабиjа подржале су таj предлог на састанку, али су га блокирали Уjедињени Арапски Емирати, коjи траже за себе боље услове, па ће се преговори наставити данас.

Неки аналитичари упозораваjу, да би у случаjу да се не постигне договор могао услиjедити цjеновни рат, какав jе забиљежен у априлу прошле године, када се Русиjа ниjе сложила с одлукама ОПЕЦ-а, па су циjене нафте оштро пале.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 08:05