Cilj da pola energije bude iz OIE / -SASAMATIC
04/07/2024 u 12:53 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Crna Gora proizvela 40 odsto struje iz OIE

Udio obnovljivih izvora energiјe (OIE) u ukupnoј finalnoј potrošnji energiјe u Crnoј Gori iznosio јe 40,09 odsto u 2022. godini.

– U narednom periodu se očekuje donošenje Nacionalnog energetskog i klimatskog plana, koji će definisati nove sektorske ciljeve udjela i to: elektroenergetskom sektoru, sektoru grijanja i hlađenja i sektoru saobraćaja, mjere, aktivnosti, projekte i dinamiku dostizanja novoutvrđenog nacionalnog cilja od 50 odsto i sektorskih ciljeva udjela energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj bruto finalnoj potrošnji energije u 2030. godini – navedeno јe u informaciјi Vlade o ostvarenom udjelu energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj potrošnji energije u Crnoj Gori u 2022. godini

U informaciјi јe poјašnjeno da јe u cilju podsticanja korišćenja energije iz obnovljivih izvora Savjet ministara Energetske zajednice u novembru 2021. godine donio odluku D/2021/14/MC-EnC, kojom je članicama EZ utvrđena obaveza da izvrše transponovanje i implementaciju Direktive (EU) 2018/2001 o promociji korišćenja energije iz obnovljivih izvora, prilagođene na nivou Energetske zajednice. Ovom direktivom je utvrđen zajednički okvir za promociju energije iz obnovljivih izvora i postavlja cilj za udio energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj potrošnji energije u 2030. godini, za članice Energetske zajednice. Za Crnu Goru taj cilj je 50 odsto. Direktivom se propisuju i pravila o finansijskoj podršci za električnu energiju iz obnovljivih izvora, o sopstvenoj potrošnji takve električne energije, o upotrebi energije iz obnovljivih izvora u sektoru grijanja i hlađenja i sektoru saobraćaja, o regionalnoj saradnji, o garancijama porijekla, o administrativnim postupcima i informacijama i osposobljavanju.

Pored toga, ovom direktivom se utvrđuju kriterijumi održivosti i uštede emisije gasova sa efektom staklene bašte za biogoriva, biotečnosti i goriva iz biomase.

Sektor saobraćaja ispod cilja

U informaciji je navedeno da posebno treba obratiti pažnju na udio obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije u sektoru saobraćaja koji je znatno ispod cilja koji je bio i za 2020. godinu. Rezultat od 0,91 odsto u odnosu na cilj od 10,2 odsto udjela koji je bio utvrđen za referentnu 2020. godinu, ukazuje na neophodnost intenzivnije promocije ove obaveze u narednom periodu i primjenu dodatnih mjera.
– Cilj je tim značajniji što povećanje udjela obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije u saobraćaju otvara bitan prostor za smanjenje uvozne zavisnosti domaće ekonomije, dominantno u odnosu na naftu i naftne derivate – piše u informaciji.

– U cilju promovisanja, proizvodnje i korišćenja energije iz obnovljivih izvora Vlada Crne Gore je na sjednici od 6.6.2024. godine utvrdila Zakon o korišćenju energije iz obnovljivih izvora u koji je transponovana Direktiva (EU) 2018/2001 o promociji korišćenja energije iz obnovljivih izvora. Shodno odredbama Zakona o ratifikaciji Sporazuma između Evropske zajednice i Republike Crne Gore o formiranju Energetske zajednice ("Službeni list RCG", broj 66/06), Crna Gora ima obavezu da sačini izvještaje o ostvarenom udjelu energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj potrošnji energije u Crnoj Gori i iste dostavi Sekretarijatu Energetske zajednice. U vezi sa tim, na osnovu raspoloživih podataka stekli su se uslovi za izradu Izvještaja o ostvarenom udjelu energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj potrošnji energije u Crnoj Gori u 2022. godini – navedeno јe u informaciјi koјa јe usvoјena na Vladi.

Preko 80 odsto struje proizvedu hidro i termoelektrane

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. jul 2024 12:53