Александар Дамјановић / - Портал Дан
26/07/2021 u 09:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дамјановић: Наплаћено два одсто прихода више него прошле године

Упоредне показатеље имаће краjем jула када се очекуjу и подаци о приходима туристичке привреде, каже директор Управе прихода и царина

Управа прихода и царина jе у првоj половини ове године наплатила 858 милиона еура, што jе два одсто више прихода него прошле, саопштио jе њен директор Александар Дамjановић.

Он jе за Телевизиjу Црне Горе казао да ће упоредне показатеље имати краjем jула када се очекуjу и подаци о приходима туристичке привреде.

"Оптимисти можемо да будемо из просте чињенице да видимо да jе ниво туристичке сезоне солидан, то ниjе оно што jе било 2019. али много значаjниjе него прошле године и покушаћемо кроз мjере поjачаног надзора и контроле то што jе гужва на приморjу претворимо у приходе државе", казао jе Дамjановић.

Да би сприjечили избjегавање плаћања пореза, поjачали су контроле.

Из Управе су казали да ће инсистирати на фискализациjи. Тренутно jе 70 одсто активних привредних субjеката у систему а преко рачуна фискализовано jе 1,5 милиjарди еура преноси портал РТЦГ.

"То говори да jе изузетно велик потенциjал наплате и jа очекуjем да и са повећањем обвезника фискализациjе али и повећањем промета, не само због туризма већ генерално да ће ове цифре бити значаjно веће. Бенефити фискализациjе ће се показати и у смислу доданог прихода", додао jе Дамjановић.

Он очекуjе да већина адвоката прихвати модел споразума о фискализациjи и да ће се деблокирати криза коjа штети и адвокатима и држави.

"Наjвећи броj држава уредио jе ту област да су сви jеднаки пред законом", навео jе Дамjановић.

Из Управе прихода наjавлjуjу могућност радикалног смањења стопе дориноса, што ће зависити од става Владе. Закон о спречавању нелегалног пословања омогућава сузбиjање сиве економиjу, каже Дамjановић, коjа jе и до 50 одсто.

"Неприхватлjиво jе да пола легалне привреде носи на леђима пола нелегалне привреде и неприхватлjиво jе да се контролишу само они легални", казао jе Дамjановић.

Управа прихода и царина, како jе навео, доприниjеће да се поболjша контрола промета цигарета у Луци Бар, коjа jе често критикована у извjештаjима Европске комисиjе.

"Ниjе пуно урађено с њихове стране да се помогне овдjе да се систем коjи jе имао политичку подршку миjења. Ту сам да помогне да се заустави криjумчарење цигарета коjег има и Црноj Гори jер то показуjе потрошња дувана", рекао jе Дамjановић.

Чињеница jе да jе циjена цигарета на сивом тржишту достигла циjену у легалноj продаjи што указуjу да jе смањен обим шверца.

“Уз подршку међународних партнера свако криjумчарење цигарета биће процесуирано, као и недавни случаj крађе цигарета из лучког магацина”, поручио jе Дамjановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 12:44