Damjanović u Stejt departmentu / Ministarstvo finansija
14/04/2023 u 18:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Damjanović: Poziv američkim kompanijama da učestvuju u infrastrukturnim projektima u Crnoj Gori

Ministar finansija sastao se u Stejt departmentu sa direktorom Kancelarije za centralnu i jugoistočnu Evropu i njegovim saradnikom, kao i sa zamjenikom predsjednika Američko-Centralnoevropske biznis asocijacije

Prvi čovjek crnogorskih finansija Aleksandar Damjanović sastao se sa Martinom Mekdauelom (Martin Mcdowell), direktorom  Kancelarije za centralnu i jugoistočnu Evropu, i njegovim saradnikom Polom Pfeuferom (Paul Pfeuffer) u Stejt departmentu, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

image

Damjanović u Stejt departmentu

Ministarstvo finansija

Tokom susreta razmijenjena su mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji, kao i svim aspektima saradnje Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država.

– Nedavne političke promjene i izbor novog predsjednika Crne Gore, gospodina Jakova Milatovića, otvorile prostor za ubrzanje procesa EU integracija, jačanje saradnje Crne Gore sa zemljama regiona kao i jačanje bilateralnih odnosa sa SAD – naglasio je Damjanović.

Ministar je ovom prilikom Mekdovelu uručio zvanično pismo Ministarstva finansija, Ministarstva kapitalnih investicija i Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, kojim se pozivaju američke kompanije da učestvuju u infrastrukturnim projektima u Crnoj Gori, naročito u oblastima energetike i saobraćajne infrastrukture, a što je inicirano prilikom prethodne posjete ministra Damjanovića SAD. 

Zajednički je ocijenjeno da je pojačana borba protiv korupcije i organizovanog kriminala u Crnoj Gori i da se na taj način kreira povoljan ambijent za investitore, kao preduslov boljeg ekonomskog razvoja.

image

Damjanović u Stejt departmentu

Ministarstvo finansija

Takođe, ministar Damjanović je u sjedištu Američko-Centralnoevropske biznis asocijacije (ACEBA) razgovarao sa Henrijem Homansom (Henry Homans), zamjenikom predsjednika te asocijacije, i predstavnicima uglednih američkih  kompanija: PaloAlto Networks, S2 Global, Smartmatik, Northrop Group, Lockheed Martin i Oshcosh Defense. 

Na sastanku je naglašena želja američkih kompanija za investiranjem u Crnu Goru, a ministar je istakao da je stvoren povoljan ambijent i da Crna Gora želi da bude inkluzivna i kompanijama iz SAD omogući ulaganja u Crnu Goru u sektore odbrane, energetike kao i u oblasti sajber bezbjednosti i digitalizacije sa ciljem njihovog unaprjeđenja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 15:06