Здравко Кривокапић / - Здравко Кривокапић
22/11/2021 u 13:15 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО-ФОТО) Кривокапић: Не правимо државу за тајкуне као предходници, смијените нас ако не испоштујемо минималну цијену рада

Да смо жељели да се понашамо као наши предходници, ми би правили државу за тајкуне...Ми смо се опредјелили да дјелујемо програмски, поручио је премијер

ремијер Здравко Кривокапић је на представљању  програма "Европа одмах", казао да је буџетом за наредну годину предвиђена реализација 302 пројекта, од којих је 117 потпуно нових. Он је поручио да је циљ ове Владе побољшање животног стандарда свих грађана.

-Држали су нас заробљене у сиромаштву...ово није вријеме за тајкуне, ово је вријеме за грађане. Доста је било лажног патрриотизма, грађани желе бољи живот, ми смо спремни да им то омогућимо- поручио је између осталог премиејр.

Према његовим ријечима, у 30 година хибридног режима живјели смо у атмосфери страха, неповјерења и направљених вјештачких подјела. Ккао је навео преживљавали смо до 1. до 1.

image

Фото: Скриншот

- PC

- Нико није желио, или хтио да преокрене ствари у корист обичног грађанина. То жели ова Влада. Она не калкулише политички, него гради Црну Гору да она буде наше мјесто за живот из ког нећемо одлазити. Одлучили смо се за реформе, поштен рад, озбиљност. Да смо  жељели да се понашамо као претходници правили би државу за тајкуне и оне који се баве организованим криминалом- нагласио је Кривокапић.

Додаје: "Ми смо се опредијелили да дјелујемо програмски и дефинисали четири програма - први је "Европа сад" који је народ објеручке прихватио.

-Обезбиједио је да оно шпто је до сада била просјечна зарада буде најнижа зарада, а да просјечна зарада буде 700 еура. Тиме се Црна Гора приближава или постаје Пољска у централном дијелу Европе, а стварају се предуслови да не буду оштећени послодавци. То ће елиминисати један велики дио сиве економије - објашњава премијер.

Он је појаснио да кроз пројекат "Европа одмах" желе да појачају административне капацитете, а кроз "Црна Гора ради" да управљају државном имовином и прдузећима. Циљ је, како каже, подићи квалитет живота свих грађана.

image

Фото: Скриншот

- PC

- И то кроз пет  потциљева: унапређења здравственог система, подизање квалитертата образовања, јачања инфраструктуре у туризму, снажења саобраћајне инфраструктуре и улагање у културу, са акцентом на културно насљеђе - нагласио је Кривокапић.

Према његовим ријечима,  буџетом је предвиђено 248 милиона еура, нешто више од 11 одсто укупног буџета и тај буџет је рекордан за Црну Гору, ако изузмемо издатке за ауто-пут.

- Имамо 302 пројекта, од којих је 117 потпуно нових. Нијесмо заборавили континуитет који је постојао.Један од кључних пројеката су болнице које ће сеградити. Желимо да вратимо оно што смо дјеци одузели. Имали смо у свакој школи стоматолошку ординацију. Неко је то из неких њему непознатих разлога учинио да немамо више стоматолошке амбуланте - истакао је Кривокапић.

Дио буџета издвојен је за социјални дио који, како је рекао премијер, треба у идућој години исправити. Кривокапић је проучио да ће  Црна Гора имати девет унапрјеђења туристичке понуде и седам ски центара.

image

Фото: Скриншот

- PC

- Што тиче културе имаћемо 17 пројеката за којих ће бити издвојено 3.800.000 еура - најавио је Кривокапић додајући да ће у спорт  за 15 пројеката бити уложенмо око пет милиона еура. Тако ће се градити три стадиона, два спортска базена и разне сале, од којих неке и у школама.

Додаје:" Влада је жељела да укаже је сјевер за њих најзначајнији и да сјеверни региона сачувамо како то не би био простор са ког одлазе људи.Тако ће у сјеверном региону бити реализовано 113 пројеката, у средњем 109, а у јужном 73 пројекта".

Навео је да ће се радити Општа болница у Пљевљима, те да нису гледали када ће избори бити у том граду да би се приступило радовима. Најављена је и за наредну годину и завршетак радова на објекту Црногорске академија науке и умјетности. Премијер је саопштио  и да ће Фудбалски стадион на Цетињу  сигурно бити завршен наредне године.

image

Фото: Скриншот

- PC

- Надам се да ће то бити објекат који ће послужити својој врси и намјени, то је наш заједнички именитељ који нас спаја, а не као што неки желе да нас раздваја - казао је Кривокапић.

Кривокапић је рекао да, када је у питању саобраћајна инфраструктура, желе да Црна Гора има три чвора који ће обезбиједити циркулацију и бржи промет људи и робе до одређене дестинације. За дионицу Матешево-Бољаре премиејр је навео да ће Влада наћи кредит, за Јадранско јонску магистралу највјероватније ће договорити начин реализације, а за пут који ће спајати Сарајево и Тирану каже да је велика вјероватноћа да добију средстава Европске развојне банке.

image

Фото: Скриншот

- PC

- Пут Смоковац-Матешево ће грађевински бити завршен у року. Нова Јадранско-јонска магистрала не иде ни високо ни поред мора, већ од Чапљине, долази до Нудола, и у Грахово улазуи у Црну Гору и преко Чева иде до Подгорице, па за Тирану. Други регионални пут од Никшића ка Плужинама је највеће застиђе. Он треба да повеже Сарајево са Тираном, он треба да буде брза магистрала. Ако погледате та три кључна чворишта - он представља раскрсница свих путева-објаснио је премијер и гарантовао да ће енергетска ситуција бити одржава, независни од онога што је карактеристика остатка региона.

Премијер додоаје да Црна Гора треба да постане 2022. године највеће градилише у региону.

- Да политика буде програм, а да најбољи програм буде избор грађана. Да неко на крају четири године каже реализовали сте или нисте овај програм. А ако није реализовао програм, он код грађана нема што да тражи. Не знам ко од политичара може да каже да ова четири програма нису добра, да не ваљају. Ако нешто треба поправити - унаприједите- навео је премиејр.

image

Фоот: Скриншот

- PC

 Убудуће сви ми треба да се освијестимо у односу према политици. Да политика буде програм, а да најбољи програм буде избор грађана. Да неко на крају четири године каже реализовали сте или нисте овај програм. А ако није реализовао програм, он код грађана нема што да тражи. Не знам ко од политичара може да каже да ова четири програма нису добра, да не ваљају. Ако нешто треба поправити - унаприједите. Објасните вашим гласачима зашто су лоша - нагласио је Кривокапић.

- Хоћемо да градимо, радимо и унапређујемо како би сви грађани осјећали бољитак. То ћемо моћи само ако засучемо рукаве, и почнемо да радимо, а да много не причамо. Довољно смо времена изгубили, сад је вријеме да уђемо у реализацију пројеката. Ако не кренете данас, већ сјутра сте пола изгубили. Црна Гора нема времена за чекање, она данас мора да крене у реализацију свих пројеката - нагласио је премиејр.

image

Фото: Скриншот

- PC

Он је упутио је позив и руководиоцима локалних управа. Додао је да ће сљедеће годинее бити јасно дефинисани критеријуми учешћа локалне управе и државе у пројектима.

-Нећемо да стварамо услове да се све пребацује на државну управу, него да свако сноси одговорност за свој дио посла - казао је Кривокапић и поручио да смијене ову Владу већ у фебруару, ако не испоштујемо договорену минималну цијену рада.

Он је више пута, у одговору на питања новинара,  поновио да је ово прича за грађане и ако буду грађани одлазили да сва ова прича нема смисла. 

-  Кад имате инвеститора који нема кредибилитет да изведе нешто, како од њега очекујете да изврши то у року који је дат. Основ свега су извођачи који ће радити најквалитетније у најкраћем могућем периоду. Имамо наручене извођаче и њих само одређене уздижемо до небеса, а остале гушимо- објаснио је премијер.

Коментаришући, на питање новинара, експолатацију шљунка премијер је казао да сваака три минута један камион са Бемакс таблицама, да не буде да не кажем, да се плашим некога, иде од шљунка до мјеста одлагања да би на тај начин заварао траг.

-Прерачунајте да тај један камион кошта 300 еура па ће вам бити јасно о каквој се злоупотреби ради", навео је, одговарајући на питања новинара. Све ријеке су нам у сличној ситуацији, није само Морача". Имате полицију која намјерно касни два сата или на лицу мјеста не види да је товар прошао- одоговрио је он.

Кривокапић је поручио да њега "Влада као Влада и опстанак Владе не интересује".

-Ако је неко против ових програма значи да не мисли добро грађанима Црне Горе. Убијеђен сам да нема тога посланика који неће дићи руку за овакав предложени буџет. То би био удар на грађанина, заборавимо на наше политичке разлике- казао је премиејр  одговарајући на питања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 08:19