/ -Фото: Архива
09/01/2022 u 06:28 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дански "Maersk" Луку Бар замијенио Драчем

Највећа свјетска интегрисана бродска компанија од 1. јануара напустила Црну Гору

Данска интегрисана бродска компаниjа "Maersk", активна у океанском и унутрашњем теретном превозу и пратећим услугама, као што су управљање ланцем снабдијевања и лучке операциjе, од 1. јануара више не саобраћа преко Луке Бар, већ ће убудуће то радити преко албанске луке Драч.

О овој одлуци компанија је обавијестила све своје клијенте у Црној Гори.

Какве последице ће ово оставити по црногорску економију, покушали смо да сазнамо од надлежних институција, Владе и Министарства капиталних инвестиција, као и од Луке Бар, међутим, нису одговорили на питања редакције "Дан".

Од ресорног министарства нисмо добили одговоре на питања да ли су упознати са одлуком компаније да напусти највећу црногорску луку, те да ли ће то умањити приходе Црне Горе и за колико. Од министарства нисмо добили информацију ни да ли су разлози напуштања барске луке од стране највеће свјетске компаније за превоз терета, економски или безбједносни.

Од барске луке нисмо добили одговоре шта је разлог одласка компаније "Maersk" из Црне Горе, као ни како ће се то одразити на пословање највеће црногорске луке. Од Луке Бар нисмо добили одговор ни да ли осим данске компаније, имају уговор са другим контејнерским компанијама које би могле замијенити "Maersk" на овом пољу.

"Maersk" jе наjвећи оператер контеjнерских бродова и опслужних пловила на свијету од 1996. године. Сједиште компаниjе jе у Копенхагену, са подружницама и канцелариjама у 130 земаља и преко 80.000 запослених широм свијета.

Наjвећа оперативна jединица у А.П. Moller–Maersk по приходу и особљу око 25.000 запослених jе Maersk Line. Компаниjа себе описуje као наjвећег свјетског превозника терета у иностранству, и оперисала jе сa преко 600 бродова са 3,8 милиона ТЕУ двадесетстопних jединичних еквивалената контеjнерског капацитета. Према подацима из септембра 2015. године, као наjвећа контеjнерска флота, фирма jе држала 15,1 одсто глобалне ТЕУ. ТЕУ је непрецизна јединица капацитета робе која се често користи да се опише капацитет контејнерских бродова и контејнерских терминала.

Компанија "Maersk" основана је 1904. године у Свендборгу, од стране породице Мелер, која управља и дан-данас. Породица Мелер данас је власник 69,92 одсто управљачких акција. Компанија послује широм свијета, посједује неке од највећих терених бродова на свијету, а почетком овог вијека пратиле су је и неке контроверзе, попут непоштовања радничких права у Ел Салвадору, као и пословање са Ираком, Ираном, Авганистаном и Суданом у току ратних операција у тим земљама. Један "Maerskov" брод 2009. године отет је од стране сомалијских пирата, а сама компанија је признала да због честих покушаја напада на бродове у близини обала Источне Африке годишње губи око 100 милиона долара. У Албанији је представља компанија Стела Маре.

Компанија "Maersk" 2016. године подијељена је на двије компаниjе. Дански конгломерат jе тада "Maersk line", наjвећи свјетски контеjнерски превозник, реорганизовао на транспортну и логистичку компаниjу. Нафтна компаниjа "Maersk Oil" издвоjена је у нову енергетску дивизиjу групе "Maersk".

У енергетску дивизиjу ушла је и "Maersk Drilling", танкерска фирма и компаниjа за услуге у нафтном сектору. Нова jезгра компаниjе тако су изграђена око бродарског бизниса, лучког оператера АПМ Терминалс и низа мањих транспортних компаниjа. Када је ријеч о тржишту Балкана, компанија послује у Хрватској, Србији, Албанији и Сјеверној Македонији.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 11:13