Дигитална трансформациjа / - Привредна комора
05/12/2021 u 13:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Дигитална трансформациjа неминовна

Већина саговорника се погрешно фокусирала на риjеч дигитална, а не на трансформациjу пословног модела стварања вриjедности на другачиjи начин него раниjе, захваљуjући дигиталноj технологиjи, обjаснио jе Филиповић, директор ИЕДЦ-а

Дигитална трансформациjа, од коjе више него икад зависи привредни развоj, неминовна jе промjена коjу jе лакше спровести уз међусобну подршку и размjену знања и искуставаи, оциjењено jе на jедном од панела Конференциjе о економиjи Монтенегро 2021.

Директор ИЕДЦ-а из Бледа Ненад Филиповић казао jе на панелу под називом (Не)спремни за дигиталну трансформациjу, да су главни разлози за спровођење тог процеса то што бизнис постаjе бржи, а турбуленциjе jаче, што захтиjева агилни приступ пословним процесима.

Он jе на конференциjи, коjу jе Привредна комора (ПКЦГ) краjем седмице организовала у Бечићима, казао и да стари модели пословања онемогућаваjу долазак до нових вриjедности.

Филиповић jе, говорећи о истраживању коjе се фокусирало на (не)спремност компаниjа у региону за дигиталну трансформациjу, навео да jе недостатак свиjести о тоj врсти трансформациjе присутан не само код малих и средњих предузећа, већ и у великим предузећима.

image

Дигитална трансформациjа

- Привредна комора

„Већина саговорника се погрешно фокусирала на риjеч дигитална, а не на трансформациjу пословног модела стварања вриjедности на другачиjи начин него раниjе, захваљуjући дигиталноj технологиjи“, обjаснио jе Филиповић.

Директор Амплитуда и модератор панела Ненад Нововић рекао jе да jе дигитална трансформациjа кључна синтагма свуда у свиjету у посљедњих неколико година.

„Ко ће се бавити дигиталном трансформациjом и ко ће платити таj процес кључна су питања о коjима треба разговарати, као и о размjени добре праксе између земаља региона“, навео jе Нововић.

Директор Центра за дигиталну трансформациjу Привредне коморе Србиjе, Предраг Николић, казао jе да су у већини случаjева предузећа на самом почетку процеса дигиталне трансформациjе.

„Радили смо истраживање коjе jе показало да jе ниво свиjести о потреби дигиталне трансформациjе jако низак. Мала и средња предузећа ниjесу имала идеjу о томе шта jе дигитална трансформациjа, како се спроводи и колико кошта, а то jе било много приjе коронакризе“, саопштио jе Николић.

Он jе додао да jе Центар за дигиталну трансформациjу формиран приjе три године како би помогао мала и средња предузећа у Србиjи да започну или наставиле пут дигиталне трансформациjие.

Николић сматра да ће ИТ индустриjа проћи кроз трансформациjу у будућности, као и да ће се до краjа 2024. године 60 одсто платформи и онлине апликациjа радити без потребе за кодом и уз врло мало програмирања.

„Зато ће и ИТ стручњаци морати да специjализуjу своjа знања у складу са савременим ИТ технологиjама“, рекао jе Николић.

Суоснивач и предсjедник управе Сцале фоцус и члан управе АИБЕСТ Пламен Тсеков сматра да компаниjе да би биле успjешне мораjу проћи кроз дигиталну трансформациjу.

„Ако се компаниjа не трасформише, упашће у велике проблеме. Они коjи испадну из те трке биће неуспjешни и теже ће да преживе“, поручио jе Тсеков.

Директорица ДИХ Словениjа Катjа Мохар Бастар казала jе да jе корисно да се чуjу искуства региона на пољу дигитализациjе, посебно о зеленоj дигиталноj теми.

Она jе представила дигитално иновациони хаб у Словениjи, чиjа jе мисиjа дигитализациjа малих и средњих предузећа коjима се помаже путем четири ваучера за дигитализациjу - за дигиталну стратегиjу, маркетинг, саjбер безбjедност и дигиталне компетенциjе, коjе jе до сада искористило 2,3 хиљаде компаниjа.

„Потребно jе провjерити стање предузећа, али приjе свега морамо да пробудимо свиjест о важности и бенефитима коjе доноси оваj процес. То jе први корак коjи претходи формирању дигиталног екосистема“, саопштила jе Мохар Бастар.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

21. januar 2022 15:26