Са сједнице / - Са сједнице
22/10/2021 u 18:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Добра туристичка сезона у НП Дурмитор: Остварено скоро 68 одсто промета из 2019.

Поповић је казао да је поред доброг туристичког промета, организовано 13 манифестација, у којима је Парк био покровитељ или суорганизатор

У Националном паркку (НП) Дурмитор остварена је врло добра туристичка сезона и укупни промет од скоро 68 одсто у односу на рекордну 2019. годину, казао је директор тог НП Перо Поповић.

Из Националних паркова Црне Горе (НПЦГ), саопштено је да је данас одржана сједница Социо-економског савјета НП Дурмитор, на Жабљаку.

  - И поред чињенице да смо задовољни због промијењене структуре гостију, сезона у Националном парку је почела касније него на Црногорском приморју, осјетио се недостатак годинама традиционалних туриста са руског тржишта, као и већи број гостију из земаља Западне Европе који традиционално посјећују дурмиторски масив као заљубљеници природе -  каже се у саопштењу.

Поповић је казао да је поред доброг туристичког промета, организовано 13 манифестација, у којима је Парк био покровитељ или суорганизатор

Као најважније манифестације истакли су подршку у организацији “Кајак –фест” фестивал, који је одржан на релацији Радован лука - ушће Сушице, подршка организацији „Блацк Лаке еџтреме триатлона‟ – квалификационе трке за првенство у екстремном триатлону.

 - Подршка туристичкој организацији у организацији Њилд беаутy фестивала (концерта класичне музике на Црном језеру), организован је дан НП Дурмитора 6. септембра, а поводом 30 година од проглашења Црне Горе Еколошком државом, Национални парк је био домаћин свечане Скупштине Црне Горе која је одржана на платоу Црног језера у част тог јубилеја -  додаје се у саопштењу.

Представник НПЦГ Веселин Лубурић, како је саопштено, казао је да је задовољан оствареним резултатима када је у питању сезона у НП Дурмитор, која се одвијала у специфичним околностима усљед пандемије.

Он је истакао да је јако важно да се у свим сегментима настави унапријеђење сарадње са локалном туристичком привредом, управама дурмиторског подручја, туристичким организацијама и другим релевантним субјектима са локалног и државног нивоа.

Како би, према његовим ријечима, сљедећа сезона била још боља и како би се генерисали већи приходи, од којих би корист имали Национални парк као у управљач и локална заједница.

Из НПЦГ су казали да је Лубурић информисао о кључним активностима које је спровела и спроводи стручна Служба ЈП у циљу заштите и мониторинга стања биодиверзитета у том Националном парку.

Лубурић је казао да су предузете мјере на здравственој заштити шума у одређеним подручним јединицама, извршене санитарно узгојне мјере у шумама у државој својини и дознака стабала у приватној својини.

У саопштењу се наводи да је по питању заштите фауне извршена обука стручног сарадника за реализацију активности мониторинга мрког медвједа и ускоро се очекује набавка додатне опреме.

Из НПЦГ су казали да је у плану израда базе спелеолошких објеката којима је богат дурмиторски масив, ради њихове даље заштите и евентуалне туристичке валоризације.

 - Настављен је мониторинг дивокозе на територији планинског масива Дурмитора, у оквиру пројекта „Беар ин минд‟, извршена је теренска активност у вези јачања капацитета за мониторинг заштићених и угрожених врста птица на подручју Шаранаца и Зминичког језера - каже се у саопштењу.

Како је саопштено, по питању заштите културно-историјског насљеђа, настављено је истраживање воденица у кањону Таре, као и истраживања млинова у Пошћенско-Комарском крају и евидентирање умјетничких слика са мотивима Дурмитора старије генерације црногорских ликовних стваралаца, а које се налазе у музејским збиркама и монографским и каталошким издањима.

Из НПЦГ су казали да су у дискусији учествовали и предсједник општине Жабљак Веселин Вукићевић, директорица ЛТО Жабљак Вања Крговић-Шаровић, директор ЛТО Мојковац Петар Вучинић.

Како су казали, у раду сједнице учествовали су и представници туристичких агенција, Удружење рафтера, туристичких радника, и осталих представника локалних заједница.

 - Сви учесници у дискусији истакли су потребу за чешћим одржавањем ових састанака и тематских сједница, као и неопходност јасније координације између националног парка као управљача и локалних структура, са циљем унапређења природних вриједности и ријеткости и развоја одрживог туризма - додаје се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 05:47