Davor Dokić / -Приватна архива
27/10/2024 u 12:53 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Dokić: Zbog nedolaska ruskih turista ostali smo “kraći” za 500 miliona godišnje

Ekonomski analitičar Davor Dokić kaže da je drastično smanjenje broja ruskih turista koji dolaze u Crnu Goru našu državu koštalo godišnje po 500 miliona eura I da će se taj trend nastaviti uvođenjem novi sankcija građanima ove države.

-Sve restriktivne mjere se uvijek nepovoljno odražavaju na turizam – kaže Dokić za portal "Dana", komentarišući odluku Vlade Crne Gore o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera utvrđenih odlukom Savjeta Evropske unije s obzirom na situaciju u Ruskoj Federaciji.

On podsjeća da su državljani Rusije nekada bili među najbrojnijim, ali i najplatežniji i zbog toga najpoželjniji turisti u Crnoj Gori.

-Prije uvođenja sankcija Rusiji, najbolji potrošači su bili Rusi, a ujedno su bili drugi po broju noćenja, iza turista iz Srbije. Na žalost, vlada Zdravka Krivokapića je ukinula direktne letove iz Moskve, i na taj način onemogućila dolazak turista iz Rusije – podsjeća Dokić.

I u 2023. godini rekorderi po broju noćenja bili su gosti iz Rusije, kojih je bilo 246 hiljada a imali su 3,7 miliona noćenja, odnosno prosječno su boravili 15 dana. To je više nego duplo u odnosu na prosjek. Na njih se odnosi 23,6 odsto ukupnog broja noćenja.

U 2019. godini Crnu Goru su posjetile 384 hiljade gostiju iz ove države, a tada su imali 3,47 miliona noćenja. Tada su Rusi prosječno boravili devet dana, dok je prosjek za ostale turiste bio oko pet i po dana.

Prateći spoljnu politiku Evropske unije crnogorska vlada je I prije dva dana pooštrila sankcije za neke građane Rusije, na šta ukazuje I analitičar Dokić.

- Zabranjuje se ulazak na teritoriju Crne Gore ili prelazak preko teritorije Crne Gore fizičkim licima koja: su odgovorna za teška kršenja ili povrede ljudskih prava ili represiju nad civilnim društvom i demokratskom opozicijom ili čije aktivnosti na drugi način ozbiljno podrivaju demokratiju ili vladavinu prava u Ruskoj Federaciji; pružaju finansijsku, tehničku ili materijalnu podršku aktivnostima iz alineje 1 ovog stava ili na drugi način učestvuju u takvim aktivnostima (planiranjem, usmjeravanjem, nalaganjem, pomaganjem, pripremom, olakšavanjem ili podsticanjem); povezana su sa fizičkim licima iz al. 1 i 2 ovog stava - navodi se u prvom članu odluke.

Dokić kaže da to sve utiče na broj ruskih turista koji dolaze u Crnu Goru.

-Nakon ukidanja direktnih letova, a onda i uvođenja sankcija toga, Rusi su se okrenuli ka Turskoj, jer Erdoganu na pamet nije palo da uvodi bilo kakva ograničenja. Crna Gora je zbog toga "kraća" za nekih 500 miliona eura godišnje, i to je cijena te odluke – kaže Dokić.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. oktobar 2024 12:55