Željezara Toščelik / - FOTO: PORTAL DAN
29/07/2022 u 21:09 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Drama u nikšićkoј Željezari: Radnici se popeli na krov fabrike

Radnici poručuju da su ogorčeni i spremni i na goru radikalizaciju, jer kažu da neće dozvoliti da ostanu bez posla

Nakon što je danas ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović saopštio radnicima željezare " Toščelik" da se prodaja fabrike  neće moći realizovati u kratkom roku, metalurzi su radikalizovati protest. Popeli su se na krov upravne zgrade fabrike gdje će, kako poručuju čekati premijera Dritana Abazovića. Predsjednik fabričkog sindikata Ivan Vujović rekao je da ne mogu više da kontrolišu radnike.

- Ne žele više da čekaju, ogorčeni su. Od 2.juna smo u upravnoj zgradi, i sve je e do nedavno po pitanju rješavanje problema bilo u redu. Ministar Đurović nam je na sastanku danas rekao da država mora  čekati mišljenje Evropske komisije da li može uđe u vlasničku strukturu železare. To mi potrajati minimum pola godine - rekao je Vujović.

Radnici poručuju da su ogorčeni i spremni i na goru radikalizaciju, jer kažu da neće dozvoliti da ostanu bez posla. Turski Toščelik najavio je da će do 1. Septembra otpustiti svih 229 proizvodnih radnika.

- Radnici traže da Abazovic odmah dođe u Željezaru i kaže nam da li ova fabrika treba Nikšiću i državi ili ne, a ne da se sa nama bukvalno igraju dva mjeseca i da nam danas kažu da država ne može "tek tako" da uđe u fabriku. Nakon sastanka sa đurovićem mi iz sindikata smo došli u vrlo nezgodnu situaciju, radnici su nas napali da smo mi krivi ,da smo previše vjerovati i premijeru i ministrima. Jednostavno više nisu mogli da čekaju, od 1. Septembra cemo svi dobiti otkaze, a Toščelik nam nudi otpremnine od po 6.000 eura. To nećemo dozvoliti, rekao je Vujović.

Miodrag Daka Davidović želi da kupi železaru od Toščelika i već pregovara sa njima. Turski partner traži 20 miliona eura, a Davidović je pristao da plati 15 miliona dok bi država učestvovala sa preostalih pet miliona. Međutim,  to je sada zaustavljeno dok se ne dobije mišljenje Evropske komisije

Radnici traže i da u željezaru odmah dođe i predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 16:50