/ - фото илустрација
29/10/2021 u 15:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ДРИ: Дато 627 препорука

Државна ревизорска институција подноси Скупштини Годишњи извјештај о извршеним ревизијама и активностима за период октобар 2020 – октобар 2021.

Државна ревизорска институција Црне Горе подноси Скупштини Црне Горе Годишњи извјештај о извршеним ревизијама и активностима за период октобар 2020 – октобар 2021. године, који даје осврт на резултате остварене на испуњавању њене мисије и надлежности.

- Годишњи извјештај о извршеним ревизијама и активностима за период октобар 2020 – октобар 2021. године садржи Извјештај о ревизији Предлога закона о завршном рачуну буџета Црне Горе за 2020. годину, Извјештај ДРИ о реализацији закључака Скупштине Црне Горе поводом усвајања Закона о завршном рачуну буџета Црне Горе за 2019. годину, Извјештај о оцјени примјене критеријума фискалне одговорности у 2020. години, као и изводе из 35 појединачних ревизија извршених у периоду октобар 2020 – октобар 2021. године. Када је ријеч о 35 појединачних ревизија, ДРИ је извршила 9 ревизија потрошачких јединица, 1 ревизију независних регулаторних агенција, 5 ревизије успјеха, 2 ревизије информационог система, 6 ревизије јединица локалне самоуправе, 11 ревизија политичких субјеката и 1 ревизија привредних друштава у власништву локалних самоуправа. У ревизијама извршеним у овом извјештајном периоду, Државна ревизорска институција је дала 56 мишљења и то: 5 позитивних мишљења, 10 позитивних мишљења са скретањем пажње, 24 условна мишљења, 14 негативних мишљења и једно мишљење код ревизије пресјека и два у оквиру ИТ ревизије. Укупан број датих препорука у извјештајном периоду износи 627 и то 471 препоруке за финансијску ревизију и ревизију правилности, 9 за ревизију правилности, 74 за ревизију успјеха, 56 за ревизију пресјека и 17 препорука за ревизије информационих система- наводе у саопштењу.

Како наводе, јачање транспарентности, одговорности и повјерења шире јавности у рад и пословање Државне ревизорске институције један је од приоритета и стратешких циљева Институције.

- То показује и чињеница да је у 2021. години Уред за ревизију Републике Хрватске, на захтјев Институције спровео ревизију Годишњег финансијског извјештаја Државне ревизорске институције Црне Горе за 2020. годину, у којој је изразио позитивно мишљење на Годишњи финансијски извјештај и позитивно мишљење на усклађеност пословања ДРИ за 2020. годину. Државна ревизорска институција је у извјештајном периоду значајну пажњу посветила јачању својих професионалних капацитета у области ревизије успјеха и с тим у вези, спровела је паралелну ревизију успјеха на тему “Управљања интервенцијама у случају изненадног загађења у Јадранском мору” са пет врховних ревизорских институција региона – Албаније, Босне и Херцеговине, Италије, Хрватске и Словеније. Резултат националних извјештаја о ревизији преточен је у Заједничкој изјави, која садржи кључне поруке за владе земаља учесника паралелне ревизије успјеха да хитно усвоје мјере усмјерене на јачању система превенције и управљања одговорима на загађење мора, јачању прекограничне сарадње кроз усвајање заједничког плана хитног дјеловања и организовања заједничких вјежби- наводе из ДРИ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 15:46