foto dri / - FOTO: DRI
24/10/2024 u 12:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

DRI objavila izvještaj o ocjeni poslovanja Demokratske Crne Gore

Državna revizorska institucija je objavila Izvještaj o reviziji Godišnjeg konsolidovanog finansijskog izvještaja Demokratske Crne Gore za 2023.godinu, koji je dostupan na zvaničnoj internet stranici DRI.

Nadležni Kolegijum DRI u sastavu: Predsjedavajući Senatom DRI, senator Nikola N. Kovačević – rukovodilac Kolegijuma i senator dr Milan Dabović - član Kolegijuma, izražava pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje na Godišnji finansijski izvještaj i uslovno mišljenje na pravilnost poslovanja Demokratske Crne Gore za 2023.godinu.

Opširniji izvještaj možete pogledati OVDJE.

Pored iskazanog pozitivnog mišljenja, nadležni Kolegijum skreće pažnju politički subjekt treba da na kraju izvještajnog perioda sprovede zaključna knjiženja u poslovnim knjigama i evidentira poslovni rezultat tekuće godine na odgovarajućim računima shodno važećem Pravilniku o kontnom okviru.

DRI izražava negativno mišljenje na Godišnji finansijski izvještaj i na pravilnost poslovanja Saveza građana „Civis“

Revizijom pravilnosti Demokratske Crne Gore utvrđene su neusklađenosti poslovanja, koje se odnose na nedosljednu primjenu Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja. Partija je u poslovnim knjigama evidentirala neizmirene obaveze po osnovu izbornih kampanja sa stanjem na dan 31.12.2023. godine u ukupnom iznosu od 66.240,44€, a zatvorila je u 2023. godini sve žiro račune otvorene za potrebe izbornih kampanja.

Navedeno nije u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, jer je politički subjekt dužan da sva plaćanja troškova izbornih kampanja vrši sa posebnog žiro računa do zatvaranja istog.

Revizijom pravilnosti je utvrđeno da su otvoreni devizni račun i biznis platna kartica za potrebe predsjedničkih izbora zatvoreni 29.05.2023. godine, dok je posebni izborni račun za predsjedničke izbore zatvoren 24.07.2023. godine, što nije u zakonom propisanom roku od 90 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata izbora. Partija je za obavljanje određenih poslova angažovala više lica sa periodom angažovanja na nekoliko mjeseci do 12 mjeseci za obavljanje poslova, koja imaju obilježje redovne partijske aktivnosti, a ista je trebala zaključiti ugovore o radu.

Demokratska Crna Gora, kao subjekt revizije je dužan da do 17. novembra 2024.godine, dostavi DRI Akcioni plan za realizaciju preporuka, a do 17. aprila 2025. godine, Izvještaj o realizaciji preporuka.

Predmetni izvještaj se dostavlja Odboru za antikorupciju Skupštine Crne Gore, kao i Agenciji za sprječavanje korupcije, shodno Protokolu o saradnji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

24. oktobar 2024 12:52