/ ilustracija EPCG
22/09/2022 u 13:05 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Država daje 15 miliona za akcije EPCG

EPCG prodaje deset odsto svojih akcija, odnosno ukupno 11,81 milion dionica. Kako je saopšteno iz Montenegroberze, početna cijena po akciji je 4,49 eura

Crnogorska Vlada planira da kupi akcije Elektroprivrede (EPCG) za 15 miliona eura putem berzanske prodaje koja je zakazana za sjutra, saopštio je ministar finansija Aleksandar Damjanović na današnjoj sjednici.

"Smatram da bi bila šteta za EPCG da, zbog tokova novca i likvidnosti, dopustiti da se otuđe akcije kompanije u kojoj je država vlasnik 88 odsto i da zato postoji potreba da država, ako je to moguće otkupi sa 15 miliona EUR do 28 odsto ponuđene vrijednosti akcija, imajući u vidu da je ovo mnogo niža cijena od prethodnih prodaja", rekao je Damjanović.

EPCG prodaje deset odsto svojih akcija, odnosno ukupno 11,81 milion dionica. Kako je saopšteno iz Montenegroberze, početna cijena po akciji je 4,49 eura.

"Ako neko ima dilema vezano za ovaj posao i pita zašto država izdvaja sredstva za ovo, ponavljam sa 15 miliona EUR možemo da kupimo 3,34 miliona akcija što je 28 odsto ponuđene vrijednosti. Ovo je legalan, zakonit i transparentan posao, u kojem država pospješuje likvidnost tog preduzeća", objasnio je Damjanović.

Prema njegovim riječima, na taj način država onemogućava da se pojavi još neki kupac na berzi koji bi kupio eventualno još deset odsto akcija, ušao u vlasničku strukturu, imao pravo na članstvo u bordu direktora i možda ograničavao strateške odluke države u vezi sa kompanijom.

"To je jedini mogući način da se negdje utiče na bilanse EPCG, jer bi poništenjem akcije EPCG indirektno bila nanešena šteta državi. Onemogućićemo na ovaj način da akcije kupi neko treći po cijeni koja je duplo niža od tržišne", rekao je Damjanović.

Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović je povodom današnje odluke Vlade izdvojio mišljenje.

“Vjerujem u stručnu i ljudsku namjeru Damjanovića. Sa druge strane, 15 miliona je u ovom trenutku veliki novac za državu, to je novac građana”, rekao je Ibrahimović.

On je kazao da ukoliko neko kupi te akcije, Vlada ne gubi ni upravljačku ni drugu ulogu.

“Treba da se upitamo zašto kupovina akcija. Ako mi kupimo te akcije, sa 15 miliona ćemo uvećati vlasništvo za procenat ili dva. Ukoliko se akcije ponište, nije dobro. Sve što je išlo do sada išlo je pod velom spekulacija i bez resornog ministra”, naveo je Ibrahimović.

Damjanović je, odgovarajući Ibrahimoviću, rekao da država ne uvećava faktički vlasništvo na direktan način, ali indirektno pomaže bilansu EPCG, koja je dala ogroman novac za te akcije.

Ministar odbrane, Raško Konjević, saopštio je da ne bi volio da ta vrsta transakcije ima neke skrivene namjere. Konjević je pitao kakav je uticaj na bilans ukoliko se ponište akcije i kakva je prednost kupovine. Damjanović je odgovorio da Vlada, ukoliko bi dozvolila poništenje akcija, nema direktnu štetu.

“EPCG je u ovom trenutku u dovoljno velikim problemima, da bismo im natovarili još jedan problem, a možemo na ovaj načim da im pomognemo transparentno i zakonito. Ne postoji druga mogućnost, shodno Zakonu o državnoj pomoći, da se ta firma pomogne za likvidnost. Kupovinom akcija neznatno povećavamo vlasničko učešće u odnosu na poništenje dionica", kazao je Damjanović.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma, Goran Đurović, saopštio je da samo zamišlja reakciju da država nije odlučila da kupi te akcije i da se pojavila neka zemlja iz okruženja.

"Ne bi nas oprala ni voda, ni gora", rekao je Đurović.

On je, nevezano za EPCG, kazao da je najveća kočnica razvoja ekonomije Crne Gore to što niko neće da donosi odluke.

"A neće da donose odluke, jer svi očekuju da svi budu bezgrešni. Jedno je loša namjera, a jedno korupcija. To je potpuno drugačije. Ali ko može u biznisu danas da precizira da mu je svaka odluka ispravna? To važi za sve nas i upravne odbore”, dodao je Đurović

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 06:50