Фото: Кабинет предсједника / -Фото: Кабинет предсједника
09/06/2021 u 22:07 h
ДАН порталДАН портал
StoryEditor

Ђукановић са челницима ММФ-а и Свјетске банке: ЦГ може очекивати подршку

Црна Гора на вријеме и у цјелости измирује обавезе према свим повјериоцима, казао је предсједник

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић разговарао је данас путем видео-линка са извршним директором и чланом борда директора Свјетске банке Kоен Давидсом и извршним директором и чланом борда директора Међународног монетарног фонда Паул Хилберсом, а на састанку је истакао да Црна Гора може очекивати подршку и ММФ-а и Свјетске банке.

- У дужем срдачном разговору саговорници су размијенили мишљења о актуелним економским и политичким збивањима у Црној Гори. Такође, разговарано је око пројеката и искустава које ове двије међународне финансијске институције реализују или припремају у земљама које се боре са посљедицама пандемије - наводи се у саопштењу.

Давидс је упознао предсједника са процесом израде нове стратегије Свјетске банке за Црну Гору и пројекцијама економског опоравка, док је Хилберс истакао значај процеса имунизације и изразио очекивања да ће економски опоравак бити брз.

- Говорећи о одрживости јавних финансија, Ђукановић потврдио је саговорницима да Црна Гора на вријеме и у цјелости измирује обавезе према свим повјериоцима -  истиче се из кабинета предсјеника.

Закључено је да је финансијски систем у Црној Гори до сада показао своју стабилност, али и да пораст економске активности и инвестиција пресудно утиче на динамику превазилажења посљедица кризе изазване пандемијом, те да укупне економске политике морају бити усмјерене ка стратешки важним секторима за Црну Гору.

- У овом процесу Црна Гора може очекивати подршку Свјетске банке и Међународног монетарног фонда - закључено је у саопштењу.

Izdvojeno

21. jul 2021 13:25