Горан Ђуровић / - УРА
25/05/2022 u 20:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђуровић: Црну Гору очекује успјешна и интензивна сезона

Резултат нашег дјеловања оснажиће јавне финансије, убрзати економски раст и одрживи развој туризма. Успјешна сезона обезбиједиће повећање запослености - рекао је Ђуровић

Црну Гору, уколико је судити према предсезони, очекује успјешан и интензиван период, са јако добрим резултатима који би били од кључне важности за црногорску економију, оцијенио је министар економског развоја и туризма Горан Ђуровић.

Како је саопштено из његовог ресора, Ђуровић је то поручио на осмој сједници Координационог тијела за припрему и праћење туристичких сезона, којом је, као министар, предсједавао.

- Уколико је судити према предсезони, пред нама је веома успјешан и интензиван период, пун изазова и надам се задовољних посјетилаца, као и јако добрих резултата који би били од кључне вазности за црногорску економију - поручио је Ђуровић.

Он је истакао да је задатак тог тијела да дјелује правцу “минимизирања вишегодишњих наслијеђених проблема” који се односе на различите видове инфраструктуре, отпад, буку, грађевинске радове током сезоне, проблем паркинга, јачање инспекцијских служби и остало.

- Резултат нашег дјеловања оснажиће јавне финансије, убрзати економски раст и одрживи развој туризма. Успјешна сезона обезбиједиће повећање запослености - рекао је Ђуровић.

Он је, због проактивног приступа и потребе максималне координације у циљу ефикасне реализације предстојеће туристичке сезоне, најавио интензивнији рад тог тијела и одржавање сједница више пута мјесечно.

- Ово радно тијело се мора састајати чешће. Неопходна је интензивнија комуникација са брзим протоком информација, као и предлагање рјешења и преузимање одговорности надлежних - закључио је Ђуровић.

Државни секретар у Министарству економског развоја и туризма Дамир Давидовић истакао је да ће у фокусу рада тог тијела бити још интензивнија и ефикаснија сарадња свих актера из јавног и приватног сектора, у циљу успјешне реализације туристичке сезоне.

Он је, у циљу сузбијања неформалних економских токова, најавио посебну кампању, која ће подстаћи све оне који послују у такозваној “сивој зони” да формализују своје пословање, буду дио система и евентуално остваре субвенције из државног буџета.

Генерална Директорица у туризму Александра Гардашевић Славуљица, презентовала је члановима Координационог тијела актуелни тржишни концепт, спроведене активности на припреми љетње туритичке сезоне и охрабрујуће упоредне податке из предсезоне.

Из Министарства су казали да су се, током дискусије, посебно издвојили проблеми који се односе на саобраћајну и комуналну инфраструктуру, ситуацију на граничним прелазима, недостатак сезонских радника и неопходност јачања инспекцијских служби.

- Координационо тијело за припрему и праћење туристичких сезона донијело је низ закључака које се односе на препоруке надлежним органима на свим нивоима, туристичкој привреди, којима се жели дати снажан импулс и створити услови, који ће туристичким посланицима помоћи у организацији укупне туристичке понуде - каже се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 19:56