Ивана Ђуровић / - Влада Црне Горе
10/06/2021 u 12:12 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђуровић: Према Подгорици летове организује 15, а према Тивту 29 авио компанија

- Руској и међународној јавности послали смо поруку да смо отворени за туристе из Русије, који су наши традиционални гости - каже државна секретарка за туризам за портал Дана

Државна секретарка за туризам у Министарству економског развоја Ивана Ђуровић каже да је Влада Црне Горе урадила много на пољу авио доступности наше државе, а резултат је велики број компанија које су обновиле или по први пут успоставиле летове према аеродромима Подгорица и Тиват.

Ђуровић у интервјуу за портал Дана истиче задовољство, јер је јутрос обављен први комерцијални лет Аир Монтенегро - а за Београд.

- То је резултат вриједног рада Владе Црне Горе и још једно испуњено обећање новог менаџмента. Поносни смо што је за кратко вријеме завршен веома важан и захјеван посао, какав је оснивање и покретање нове националне авио - компаније. Она ће имати огроман значај за црногорски туризам и за предстојећу туристичку сезону, јер ће директно утицати на успјешност сезоне која је пред нама - каже Ђуровић.

Када говори о новој политици Владе поводом авио - доступности државна секретарка истиче задовољство резултатима који се већ осјећају и виде. У том дијелу Влада Црне Горе је урадила много, а резултат је велики број компанија које су обновиле или по први пут успоставиле летове према аеродромима Подгорица и Тиват.

- Тренутно према аеродрому Подгорица 15 компанија организује летове, од којих четири по први пут: Chair Airlines из Швајцарске, Lux Air из Луксембурга, Air Astana из Казхастана, украјински Windrose а новитет ће бити и Nordwind из Русије, уколико поново буде успостављен директан авио-саобраћај са овом земљом. Посебно нас радује успостављање конекције са Казахстаном, који је огромно тржиште од 18 милиона становника и гдје влада велико интересовање за Црну Гору као туристичку дестинацију. До 26. јуна Аир Астана ће летјети према Подгорици четири пута недјељно из два града, а од 26. свакодневно. Такође, за држављане Казахстана до октобра важи безвизни режим, што је додатна олакшица за њихов долазак у Црну Гору.  Ово је велики посао нове Владе, а све у циљу што успјешније туристичке сезоне, а што је веома важно, повезаност са Казахстаном значи и присутност на тржишту Централне Азије - каже Ђуровић.

Државна секретарка посебно наглашава да тренутно према Тивту лети чак 29 авио компанија, од којих седам по први пут.

Милатовић првим комерцијалним летом отпутовао за Србију

- Ту су Lux Air из Луксембурга, Fly One из Молдавије, Arkia Airlines из Израела, Georgian airways Грузија, Wizz Air, Edelnjeiss Air из Швајцарске, Bees airlines из Украјине. Наравно, постоје најаве додатног броја авио компанија, које ће бити потврђене у наредном периоду, о чему ћемо јавност благовремено информисати. Такође, на недавно одржаном међународном економском форуму у Ст. Петерсбургу, Црна Гора је, на челу са министром економског развоја Јаковом Милатовићем, имала веома запажен наступ. Руској и међународној јавности послали смо поруку да смо отворени за туристе из Русије, који су наши традиционални гости. Наш боравак у Русији био је заиста добро медијски пропраћен а због великог интересовања, надамо да ће бројне руске авио компаније ускоро полетјети према Црној Гори, уколико тамошње власти дају дозволу за обнављање директног авио-саобраћаја - каже Ђуровић.

Авио доступна пресудна за туризам

Ивана Ђуровић наглашава да је авио доступност Црне Горе пресудна за развој туризма и успјех предстојеће, али и сваке следеће туристичке сезоне.

- Црногорска економија је у великом дијелу ослоњена на туризам, који директно и индиректно доприноси БДП-у у висини од 32,1% (према извјештају Свјетског савјеза за туризам и путовања). Свјесни чињенице да од ове туристичке сезоне зависи много, вриједно смо радили, како би Црну Гору учинили што доступнијом и приступачнијом. Већ сада се виде резултати рада Владе, а вјерујем да ћемо на крају туристичке сезоне сви бити задовољни. Наравно, без адекватне помоћи здравствених радника, који су уложили огроман напор да побољшају здравствено-епидемиолошку ситуацију не би могли причати о туристичкој сезони, па им се овим путем, у име грађана, привреде и Владе Црне Горе захваљујем на свему што су учинили у борби против пандемије - каже државна секретарка за туризам.

Она наглашава да одлука може бити донешена већ на следећој сједници руског Оперативног штаба за борбу против коронавируса, за неколико дана.

- Заиста, Црна Гора се може похвалити добром здравствено-епидемиолошком ситуацијом, посебно на приморју, па можемо себи дати за право да се надамо позитивној одлуци руских власти. У коначном, ово би био још један корак напријед ка успјешној туристичкој сезони - закључује Ђуровић.

Милатовић: Напори Владе ка успостављању директних летова са Русиjом

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 06:22