/ - EPCG LOGO
29/11/2021 u 13:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕПЦГ неће повећати цијену струје

"Разумије се да нијесмо могли утицати на раст цијена електричне енергије на референтној берзи, али смо, одлучили да ипак не посегнемо за мјерама попут рестрикција или повећања цијена"

Електропривреда, без обзира на отежано пословање, неће уводити рестрикције, ни повећати цијене електричне енергије за домаћинства и предузећа, имајући у виду осјетљиву социо-економску позицију у којој се грађани и економија налазе, саопштили су представници компаније.

- Разумије се да нијесмо могли утицати на раст цијена електричне енергије на референтној берзи, али смо, упркос потешкоћама у виду драстичног скока и изразито неповољне хидролошке ситуације, одлучили да, за разлику од неких електроенергетских компанија из региона, ипак не посегнемо за мјерама попут рестрикција или повећања цијена за домаћинства и предузећа- наводи се у саопштењу ЕПЦГ.

Они су подсјетили да је у неким сусједним државама, управо из тих разлога, дошло до битних измјена у начину пословања електроенергетских компанија, кроз државне дотације, повећање цијена за предузећа или рестрикције.

- Вјерујемо да је ЕПЦГ довољно стабилна да прође кроз ову ситуацију тако што терет проблема неће преносити на грађане. О друштвеној одговорности компаније, уосталом, више од било чега другог говори чињеница да смо 30 милиона еура уплатили у државни буџет- казали су из ЕПЦГ.

Они су додали да штеде гдје год могу и да, свјесни друштвене одговорности, улажу у нови кадар и развијају пројекте за будућност.

Из ЕПЦГ су подсјетили на драстичне промјене у погледу скока цијене електричне енергије на референтној берзи и неповољније стање у односу на прошлу годину.

Они су прецизирали да је за првих 11 мјесеци прошле године увезено 769,66 хиљада МWх по цијени од 29,3 милиона еура, што значи да је просјечна цијена била 38,1 еура по МWх. До 25. новембра је увезено је 652,02 хиљаде МWх по цијени од 60 милиона еура, односно у просјеку за 92,05 еура по МWх.

- Тренутно је, због изразито неповољне хидролошке ситуације, у нашим акумулацијама 111 ГWх мање у односу на биланс. Вриједност те енергије је 25 милиона еура- објаснили су из ЕПЦГ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 12:38