Милутин Ђукановић / - ЕПЦГ
13/12/2021 u 14:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕПЦГ: Унипром није доставио понуду, већ писмо намјера

ЕПЦГ и даље изражава спремност за преговоре са компанијом УНИПРОМ о цијени и уговореној количини електричне енергије за наредну годину, наводи се у саопштењу предсједника одбора директора, Милутина Ђукановића

Одбор директора ЕПЦГ сагласно је констатовао да допис компаније УНИПРОМ, иако насловљен као понуда, не испуњава услове понуде дефинисане чланом 25 Закона о облигационим односима те да се исти евентуално може сматрати писмом намјере компаније УНИПРОМ, навео је предсједник одбора директора овог предузећа, Милутин Ђукановић.

– Наиме, према члану 25 Закона о облигационим односима, понуда је предлог за закључење уговора учињен одређеном лицу, који садржи све битне састојке уговора тако да би се његовим прихватањем могао закључити уговор.

Према наведеном, Одбор директора констатује да понуда УНИПРОМА, упркос јавним најавама представника компаније и ургенцији за достављање понуде упућеној од стране менаџмента ЕПЦГ још није достављена. Такође, у односу на овако исказану пословну намјеру компаније УНИПРОМ Одбор директора констатује да постојећим Статутом ЕПЦГ није регистована за обављање дјелатности производње алуминијума – наводи се у саопштењу.

 Како се даље наводи, сходно члану 17, а у вези чл. 57 и 58 Статута Електропривреде Црне Горе, није у надлежности Одбора директора измјена регистрованих дјелатности Друштва и одговарајућа измјена Статута, већ Скупштине акционара, односно већинског власника чији је представник Влада Црне Горе. 

– Са наведеног разлога Одбор директора са писмом намјера ће упознати већинског акционара који би се у одговарајућој процедури одредили у односу на предметно писмо намјера. Мањински акционари се са предметним писмом могу упознати у сједишту Друштва. Независно од претходног, Одбор директора изражава спремност, имајући у виду јавно исказано опредјељење представника већинског акционара у погледу преговарачког поступка између ЕПЦГ и УНИПРОМ-а, а у циљу даљег континуираног одвијања процеса производње примарног алуминијума у Црној Гори, да компанији УНИПРОМ, односно произвођачу примарног алуминијума, поред већ постојећег попуста понуди додатну стимулативну мјеру која ће се дефинисати и усагласити са Скупштином акционара Друштва – поручује се у саопштењу.

Како даље истиче, додатну стимулативну мјеру наведену у тачки 3 Закључака Одбора директора, компанија УНИПРОМ може да искористи за исплату бруто зарада запослених у примарној производњи алуминијума.

– У случају пословне одлуке УНИПРОМ-а да обустави производњу примарног алуминијума, ЕПЦГ ће количине електричне енергије које би била у обавези да обезбиједи за производњу, продати на тржишту из којих средстава се по одлуци акционара може исплатити дивиденда, чиме би се стекли услови да се из буџета финансирају обавезе према запосленима у примарној производњи алуминијума у КАП-у. Такође, ЕПЦГ и даље изражава спремност за преговоре са компанијом УНИПРОМ о цијени и уговореној количини електричне енергије за наредну годину – закључује се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 13:14