Са састанка / Са састанка - Са састанка
22/09/2021 u 10:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Фармери у Црној Гори спремни да улажу у ову област и смање зависност од увоза

Величковић и Богавац су исказали спремност Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, да обезбиједи претпоставке за развој овог сектора на савременим и одрживим основама

Представници Министарства пољопривреде, шумарства И водопривреде, државни секретар Небојша Величковић и начелник дирекције за сточарство Ранко Богавац, посјетили су Истраживачко едукативни центар "Едуфарм" у Србији.

Како је саопштено из Министарства пољопривреде, ријеч је о истраживачко-едукативном центру који је осмишљен и изграђен да пружи и услугу едукације из области савремене производње свиња. Овај центар у свом саставу посједује фарму са преко 1000 крмача и супрасних назимица, односно преко 7000 свих категорија свиња.

 - Оливер Станковић, директор Едуфарма, упознао је представнике Министарства о развоју овог центра, будућим плановима и истакао да је ово један од најсавременијих центара на подручју Балкана, када је у питању генетика, технологија узгоја и примјена еколошких мјера. Представници Едуфарма су истакли да своја знања могу подијелити са фармерима у Црној Гори, кроз организовану обуку која би се изводила у овом центру - наводе они.

Величковић и Богавац су исказали спремност Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, да обезбиједи претпоставке за развој овог сектора на савременим и одрживим основама.

 - У Црној Гори постоје фармери који су спремни да модернизују и улажу у овај сектор, како би повећали производњу и продуктивност, чиме би се смањила увозна зависност Црне Горе. Разговарало се о свим активностима, почев од организовања удружења, едукације, трансфера технологије и најбоље генетике. Обиђене су све фазе у Едуфарму и исказана намјера да у блиској будућности имамо сличне фарме у Црној Гори -  наводе из Министарства.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 06:51