Радници рударско-металског сектора највећи губитници транзиције / IVAN PETROVIC-IPE
17/01/2022 u 07:58 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Фонд ПИО: Не знају колико ће радника у пензију из рударско-металског сектора

Како се наведене одредбе односе на посебне услове за пензионисање, списак ће бити контролисан за сваког подносиоца захтjева за остваривање права на пензиjу по овом основу, саопштили су из Фонда ПИО "Дану"

Тачан број осигураника који ће стећи пензију према недавно измијењеном Закону о пензијском и инвалидском осигурању, у дијелу који се тиче бивших радника металско-рударског сектора, није познат, саопштено је "Дану" из Фонда ПИО.

Наиме, како наводе из овог Фонда, тренутно не могу дати тачан податак јер ажурирање овог списка зависи и од других фактора, попут ажурности послодаваца.

– На основу службене евиденциjе Фонда пензиjског и инвалидског осигурања Црне Горе прописане законом, коjу Фонд води у оквиру своjих надлежности у поступку остваривања права из пензиjског и инвалидског осигурања, а коjа зависи и од ажурности послодаваца, у овом моменту ниjе могуће дати информациjу о броjу осигураника коjи су стекли право на пензиjу по наведеном основу. Како се наведене одредбе односе на посебне услове за пензионисање, списак ће бити контролисан за сваког подносиоца захтjева за остваривање права на пензиjу по овом основу. Како jе буџет Фонда за 2022. годну усвоjен приjе доношења предметног закона, наведена одредба ниjе утицала на исти – истакли су из Фонда ПИО.

Закон гарант егзистенције радника овог сектора

Предлагач измјена овог закона, посланик Радничке партије Максим Вучинић навео је раније да су измјене донесене како би се исправила неправда према радницима у овом сектору који су највећи губитници процеса транзиције. Он је тада истакао да се након консултација са више синдиката приступило измјенама, како би се помогло радницима који услед престанка производње и гашења погона остају без посла.

– Изашли смо у сусрет радницима КАП-а и могућим отпуштањима радника због неизвјесне ситуације у никшићкоj Жељезари, да са 30 година стажа осигурања могу остварити пензиjу. То jе гарант егзистенциjе тих људи коjи су услед лоше политике остали без посла – казао је тада Вучинић.

Закон о пензијском и инвалидском осигурању измијењен је крајем прошле године, амандманским дјеловањем коалиције окупљене око Демократског фронта. Амандманом је тражено да се по питању статуса запослених у сектору металопрерађивачке и рударске индустриjе коjи право на старосну пензиjу према усвоjеним одредбама треба да стичу са навршених 30 година стажа осигурања, од чега наjмање 20 година спроведених ефективно на радним мjестима на коjима се стаж осигурања рачуна са увећаним траjањем. Ово право може се остварити до 31. децембра. Предлагачи амандмана су тада истакли да се настоjи исправити неправда према радницима у рударском и металском сектору, коjи jе децениjама урушаван, а на стотине запослених остало без посла и примања.

– Посебно важна остаjу питања броjних опасности повезаних са наведеним пословима у наведеним струкама, уз наслиjеђене проблеме око остваривања права на пензиjу и бенефицирани радни стаж за поjедина радна мjеста – истакли су тада предлагачи.

Подношење пријава за остваривање пензија по овом основу почело је прошле недјеље, а министар економског развоја Јаков Милатовић је поручио да ће се исправити неправда према радницима Комбината алуминиjума Подгорица, Прераде, Ковачнице, никшићких Рудника боксита и још неколицине предузећа...

Ипак, измјене закона изазвале су револт код бивших радника неких предузећа, односно оних који нијесу обухваћени овим законом. Из тог разлога, претходне недеље одржано је више протеста широм Црне Горе, па су тако бивши радници Металца и Жељезаре, протестовали испред зграде парламента, док су радници више угашених предузећа са сјевера упутили иницијативу Уставном суду наводећи да је закон дискриминаторски.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 11:56