/ Фото: Иван Петровић Ипе
15/04/2022 u 13:40 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Гашењем Монтенегро Ерлајнса највише добила Ер Србија

За разлику од бивше, нова национална авио-компанија Ер Монтенегро, ове сезоне најављује више нових летова

Бивша државна авио-компанија, Монтенегроерлајнз имала је више летова ка светским дестинацијама од Ер Монтенегра, нарочито у сезони, када је имала по два лета седмично ка Дизелдорфу, Минхену, Хановеру, Лајпцигу, Копенхагену и Санкт Петербургу, те једном према Лиону.

У редовним околностима, Монтенегроерлајнз је седмично летио четири пута ка Цириху, ка Франкфурту и Москви по три пута, док су по два пута летјели према Паризу, Риму и Бечу.

Ка Београду и Љубљани је летио по два пута дневно, а у зависности од интересовања увођен је и додатни трећи лет. Ка Лондону је МА летио једном седмично, а у сезони је увођен и додатни други лет, навели су из компаније у стечају.

Оснивачки капитал Ер Монтенегра 30 милиона еура

Последњег дана 2020. године, односно 31. децембра, Влада је основала нову националну авио-компанију под називом ТУ Монтенегро, чији је оснивачки капитал био 30 милиона еура.

Влада је, како је касније констатовано, додијелила нетаконито четири милиона еура овој компанији.

Монтенегроерлајнз је 25. децембра 2020. године обуставио летове, а званично је угашен дан касније, након 26 година постојања. Монтенегроерлајнз је угашен јер је Влада тврдила да та компанија држави дугује око 100 милиона еура те да је у више наврата добила незакониту државну помоћ.

Први лет нове компаније је обављен 10. јуна 2021. године на релацији Подгорица–Београд. Између бивше и садашње авио-компаније води се више спорова.

Ер Србија на недјељном нивоу ка Црној Гори обавља 15 летова.

За разлику од бивше, нова национална авио-компанија Ер Монтенегро, ове сезоне најављује више нових летова.

– У односу на претходно љето, Ер Монтенегро ће имати више нових линиjа и фреквенциjа. Из Подгорице и Тивта ка Београду црногоски национални авио-превозник ће имати више дневних полазака, на недјељном нивоу за Љубљану умjесто три биће четири лета, за Бања Луку умjесто два лета недјељно ове сезоне ће бити три. Из Тивта за Истанбул планирано jе и до седам летова недјељно током сезоне па ће тако поред Београда ово бити рута са наjфреквентниjим саобраћаjем – наводе из нове националне компаније.

Из Ер Монтенегра наводе да за Београд се из Тивта и Подгорице организује више свакодневних летова, а најављују и повећан број летова ка главном граду Словеније.

– Подгорица – Љубљана три пута седмично, а током љета тачније од 20. јуна за Љубљану Ер Монтенегро ће умjесто из Подгорице летjети из Тивта четири пута седмично – поручују из Ер Монтенегра.

Из нове авио-компаније истичу и да ће након Београда Истанбул бити друга најфреквентнија дестинација на којој ће летјети наши авиони.

– Тиват–Истанбул три пута седмично, од 26. априла четири пута, а већ у маjу шест пута недјељно, док ће у jуну бити и седам летова недјељно. Подгорица–Париз у априлу два лета седмично, док су од маjа планирани додатни летови, односно до четири лета седмично – казали су за "Дан" из Ер Монтенегра.

Ка Лиону и Нанту, авиони Ер Монтенегра летјеће по једном седмично.

– Из Подгорице за Цирих организују се два лета на недјељном нивоу, док ће се током сезоне број летова повећати на три.

На релацији Тиват–Бања Лука од jуна мjесеца уводе се три лета седмично, а до Франкфурта од 1. маjа биће један лет седмично, док се од jула повећава броj фреквенициjа. Eр Монтенегро jе успоставио још једну директну авио-линиjу, повезујући Црну Гору са Данском. Од 20. jуна авиони ће летjети два пута седмично из Подгорице за Копенхаген.

Из нове националне компаније су истакли да очекују успјешну сезону, те да их охрабрује велико интересовање иностраних тржишта за Црну Гору због чега вjеруjу да ће велики броj летова црногорске националне авио-компаниjе и нових дестинациjа доприниjети бољоj повезаности са главним емитивним тржиштима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:59