Građanska inicijativa Zdravi Mojkovac / - GRAđANSKA INICIJATIVA ZDRAVI MOJKOVAC
01/03/2024 u 16:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

GI Zdravi Mojkovac: Zastrašujuće što je Vlada povukla odluku o raskidu ugovora za Rudnik Brskovo

Odluka Vlade da sa dnevnog reda povuče odluku o raskidu ugovora za Rudnik Brskovo je zastrašujuća za sve građane kako Mojkovca, tako i Crne Gore, saopšteno je iz Građanske inicijative Zdravi Mojkovac.

- Da li je Vlada podlegla pritiscima Njemačke, Švajcarske i domaćih političara koji se zalažu za ovaj koruptivni projekat? Sramno. Ministarstvo finansija je pokazalo da igra za koncesionara i zbog toga su njihove dvije predstavnice, Jovana Bojić i Maja Mitrović, bile uzdržane na sjednici međuresornog tima, navode u saopštenju.

Kako ističu, u situaciji kada koncesionar nije ispunio svoje obaveze, a prihvatio isključivi rizik za pribavljanje dozvola, i pravnim laicima je jasno da se ugovor može raskinuti.

- Ministarstvo finansija se od početka nije bavilo finansijskom analizom projekta, odnosom gubitka i moguće dobiti, već su se od starta zauzeli odbrambeni stav prema koncesionaru. Ne postoji nijedna međunarodna pravna kuća koja može da izmjeri naše živote naspram Černobilja koji bi bio instaliran, navode iz GI Zdravi Mojkova.

Ministru Mujoviću su zahvalili naa trudu i zalaganju za ovaj problem.

- On nam je jedina nada da će dobro pobijediti. I poručujemo gospodinu Spajiću: nismo mi emotivni, nego preplašeni za svoje živote i potomstvo. A odustati nećemo nego ćemo se boriti do kraja, zaključuje se u saopštenju.

Spajić je na današnjoj konferenciji za medije nakon sjednice Vlade kazao da nije bilo odluke o rudniku Brskovo.

- Svi smo negdje možda malo emotivno pristupili toj temi. Vidjeli smo da je lokalno raspoloženje prema tom projektu jako negativno, svi razumijemo jednu takvu situaciju, međutim sa druge strane jako je bitno da svaku veliku odluku dobro promislimo, da vidimo konsekvence. I Ministarstvo financija u komisiji je bilo rezervisano po tom pitanju jer nismo bili upoznati o rizicima koji slijede ukoliko raskinemo takav jedan ugovor, naveo je on.

Kako je dodao, potrebna je duboka analiza međunarodne pravne kuće da bismo mogli da analiziramo takve rizike koji mogu da proizvedu velike fiskalne posljedice po našoj zemlji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 04:43