/ Плажа у Петровцу без туриста у јуну, приватна архива
12/06/2021 u 10:00 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Гостију нема, прогнозе Владе су немогућа мисија, власници хотела, агенција и апартмана незадовољни

Стање је катастрофално, сезона је никаква. Радним данима нема никога, викендом буде више гостију. Прогноза Владе да ће промет у туризму бити 65 одсто од 2019. године је немогућа мисија, казао је Арменко

На Црногорском приморју гостију нема. Организованих долазака туриста нема и стање је много лошије него 2019. године. Прогнозе Владе да ће остварити 65 одсто прихода из 2019. године су нереалне и биће готово немогуће остварити их. То сматрају дугогодишњи туристички радници и власници хотела, апартмана и агенција. Указују да ће сезона бити боља од прошлогодишње, најгоре у историји, те да ће у односу на прошлу годину моћи да дођу гости из региона, одређени број туриста из Русије, због уговорених летова из те државе, док из западноевропских земаља нема организованих долазака.

Директор Агенције Mac sun Montenegro Драган Иванчевић је казао да почетком јуна гостију нема, те да ће можда бити туриста из региона у јулу и августу.

– Стање је јако слабо. Без организованог туризма нема ништа. Тренутно нема чартера, уговорених авио-сједишта од стране туроператора, из Русије треба да крену два лета, али то нема везе са туроператорима. Из Русије неће бити организованог доласка гостију, већ само индивидуални аранжмани. У јуну 2019. године је било много више гостију – рекао је Иванчевић и додао да како дође који мјесец отказују се аранжмани.

Већ треба договарати аранжмане за 2022. годину

Иванчевић је казао да треба да заштитимо квалитет и компаније у туризму, како би се догодине препоручили.

– Кад почну уговарања за следећу сезону, треба да смо ту да не изгубимо 2022. годину – рекао је Иванчевић.

Казао је да за септембар и октобар има организованих долазака и ако епидемилошка ситуација буде стабилна, велике шансе су да ће се доласци реализовати.

Из Владе су више пута поновили да очекују да се 65 одсто прихода из 2019. године оствари у овој.

– То, нажалост, није могуће очекивати. Једноставно нема могућности за такав резултат. То су оптимистичне најаве и нереалне су у односу на стање на тржишту. Нема чартер летова, нема организованиох долазака. У 2019. години туроператори су имали 24 ротације у пуној сезони. Сада, туроператори не могу да уђу у озбиљне чартер програме, јер у многим земљама због епидемиолошке ситуације нијесу добили зелено свјетло да лете ка нама. Организовани туризам не може преко ноћи. Овог љета ће бити више гостију из региона и Русије, али са западним земљама је немогуће очекивати озбиљније бројке. Свакако, не можемо очекивати озбиљније бројке по питању долазака туриста – рекао је Иванчевић.

”Овог љета ће бити више гостију из региона и Русије, али са западним земљама је немогуће очекивати озбиљније бројке, рекао је Иванчевић

Власник малог хотела, апартмана и локала у Петровцу Илија Арменко је казао да је овогодишња сезона боља од горе, тј. прошлогодишње.

– Стање је катастрофално, сезона је никаква. Гости полако отказују јул. Сезона је боља од прошлогодишње за 10 одсто, а прошла је била никаква. У Петровцу радним данима има 50 људи на плажама, у Будви је мало боља ситуација. Радним данима нема никога, викедном буде више. Хотели су полупразни иако су понуде јефтине. Мало се урадило да се сезона спаси. Спас нам је Русија, али се касно реаговало, касно је министар отишао да договори летове. Посјета Русији је требало да се реализује у јануару, а не да се ми инатимо, уводимо санкције Русији. Сами себи скачемо у стомак. Чекамо 1. јул, а кад он дође чекаћемо 1. август. О спектакуларним резултатима ове сезоне нема ништа – изјавио је Арменко.

У МЕР-у увјерени да ће промет бити 65 одсто из 2019.

Док туристички радници тврде да је 65 одсто из 2019. године немогућа мисија, државна секретарка за туризам у Министарству економског развоја Ивана Ђуровић је јуче казала да је више него икад увјерена да ће Црна Гора остварити 60 до 65 одсто промета из рекордне 2019. године. Она је РТЦГ казала да за Црну Гору влада огромно интересовање руских туроператора и компанија.

– Очекујем да се ускоро обнове директни летови између Црне Горе и Русије. Руске авио-компаније у континуитету последњих мјесеци добијају техничке дозволе за летове. Надам се да ће жеља руске туристичке привреде и руских грађана утицати на то да се на следећем састанку у тоj земљи донесе одлука да се обнови авио-линиjа са Црном Гором – казала jе Ђуровићева.

Прецизирала је да око 30-ак авио-компаниjа сада реализуjе летове према Тивту, а 15-ак према подгоричкоj ваздушноj луци.

Туристи са тржишта Западне Европе су, како jе оциjенила, мало опрезниjи, али се очекуjе њихова добра посjета током jула и августа.

Уколико ова сезона буде боља од прошлогодишње 30 до 40 одсто биће добро, казао је он и додао да у приватном смјештају нема никога. Истакао је и да ће велики хотели због ниских цијена бити попуњени и на количину ће нешто и зарадити, док ће мали хотели, апартмани и приватни смјештај лоше проћи.

– Немамо ништа, а баратамо неким цифрама да ће бити 65 одсто прихода у односу на 2019. годину. То је немогућа мисија. Стање је никакво, само викендом нешто радимо. Ако и ова година буде лоша, нема шансе да се опстане у туризму. Већина дажбина је остала на нивоу из 2019. године. Нама требају гости и сваки гост је добродошао. Без Руса, нама леба нема – поручио је Арменко.

Истакао је и да ће фискализација да нагрди угоститеље, јер је ПДВ висок.

– Досад се нешто и могло урадити у сивој зони. Били смо принуђени да уђемо 10, 20 одсто у сиву зону да би опстали. Са овим дажбинама не можемо да опстанемо. Ништа није урађено да нам се смањи ПДВ, сем на три артикла. Сви би били задовољни кад би били на нули, да покријемо трошкове ове године – закључио је Арменко.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 08:49