Дритан Абазовић / - SASAMATIC
28/07/2021 u 18:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Грађани упутили Савјету 40 пријава о корупцију

До данас, Савјет је поднио 355 захтјева за достављање информација, на које је добијено 286 одговора од стране државних органа, односно на 69 захтјева није одговорено

- Савјет ће ускоро почети са објављивањем документације за ауто-пут, наставити да објављује документацију о додјели станова и кредита јавним функционерима, али и организовати прес конференцију на тему продаје државне имовине у претходном периоду - саопштено је након пете сједнице Националног савјета за борбу против корупције на високом нивоу.

На данашњој сједници усвојен је Предлог Полугодишњег извјештаја који ће бити достављен Влади Црне Горе на усвајање. У извјештају се наводи да је Савјет примио 40 пријава које су доставили грађани или надлежни државни органи, а Стручном тијелу су се директно обратила три звиждача који имају детаљније информације о предметима у надлежности Савјета, као и више других лица. С тим у вези Стручни тим Савјета је узео у рад и додатне случајеве.

До данас, Савјет је поднио 355 захтјева за достављање информација, на које је добијено 286 одговора од стране државних органа, односно на 69 захтјева није одговорено.

Такође, усвојен је Извјештај о поднијетим препорукама државним органима. Наиме, Савјет је упутио препоруку о обустави исплате из буџетске резерве, препоруку за измјене Одлуке о додјели станова и кредита јавним функционерима, као и препоруку за увезивање база података органа државне управе.

Стручни тим Савјета је одржао двије пресс конференције за медије у којима је јавност упозната са злоупотребама државне имовине, а у вези са додјелом станова и кредита функционерима.

Такође, из Савјета су саопштили да су им из Министарства финансија и социјалног старања дате информације о предузетим активностима и плановима везаним за транспарентност буџетске потрошње. У вези са тим, Савјет је донио закључак да препоручи Влади Црне Горе да задужи Министарство финансија и социјалног старања да припреми анализу ограничења за успостављање претраживе интернет базе података буџетских расхода.

Сједници су осим предсједавајућег потпредсједника Владе др Дритана Абазовића, присуствовали чланови Савјета Стево Мук, проф. др Милан Поповић, др Јанко Одовић као и руководилац Стручног тима Савјета Вања Ћаловић-Марковић и секретар Савјета Ана Рашовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

18. septembar 2021 22:44