/ Јатин Мехта
27/06/2021 u 16:30 h
Marko VešovićMarko Vešović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Индијац са потјернице Интерпола у Подгорици имао три фирме

Мехта је из Индије побјегао јер је осумњичен да је преварио банке у пословима продаје некретнина, а у Подгорици је основао три фирме које су и формиране и ликвидиране на два иста датума

Контроверзни индијски бизнисмен Јатин Мехта – иако је тражен у матичној земљи због милионске преваре и она је о томе информисала и Интерпол – послује у Црној Гори а има индиција да ту повремено и борави, пренијели су индијски медији. Да Индија потражује Мехту, пренио је портал "Индија тудеј". Како се наводи у тексту, Јатин Мехта је трговац дијамантима у Индији, а потражује се због умијешаности у случај милионске банкарске преваре.

Између осталог, наведено је да је Мехта са породицом побјегао из Индије 2013. године на карипско острво Сент Китс. Извијештено је да се премјешта између Кариба и Велике Британије.

– Међутим, извјештаји из 2020. године тврде да се Јатин Мехта можда настанио у земљи југоисточне Европе, Црној Гори, гдје је, како се сазнаје, основао нове фирме – наводи се у чланку.

Пословима овог контроверзног индијског предузетника бавио се и индијски "Економик тајмс", који тврди да се Мехта заједно са члановима породице преселио "у балканску земљу Црну Гору, у југоисточној Европи". Та породица се, како се наводи, суочава са реакцијама Интерпола, јер га Централни биро за истраге Индије (ЦБИ) терети за милионске банкарске преваре. Лист преноси да је ЦБИ писао Интерполу, позивајући га да објави обавјештење о црвеној потјерници против Мехте.

Лист наводи да је Мехта основао неколико компанија које се налазе у главном граду Црне Горе – Подгорици – и све имају везе или са њим лично или са члановима његове породице.

– Двије компаније – Пегасус Консултанси Лтд и Адамас Интернешнал – које носе регистрационе бројеве 50816580, односно 50816614, регистроване су у Подгорици, што се и види у тамошњем регистру предузећа. Компаније су регистроване 25. децембра 2017. године. Оснивач компаније Пегасус Консултанси је Јатин Рајникант Мехта. Адамас Интернешнал је у стопостотном власништву Јатинове супруге Соније. Обе компаније се баве сличним послом - неспецијализованом трговином на велико. Поред тога, обје имају сједиште у Булевару Џорџа Вашингтона, број 109, једној од најтраженијих адреса у Подгорици – наводи се у чланку "Економик тајмса".

Исте године, како се тврди, регистровано је још једно друштво са ограниченом одговорношћу – Мехта Глобал.

– Компанија за директора има Мехтиног блиског помоћника Мунисха Кумара, који је власник 100 одсто акција. Фокусира се на угоститељство и хотелијерство – наводи се у чланку.

Поднијето више од десет кривичних пријава

Како се наводи у чланку "Економик тајмса", најмање четири индијске централне агенције – Дирекција за извршење (ЕД), Централни биро за истраге (ЦБИ), Уред за истрагу тешких превара (СФИО) и Одјељење за порез на доходак – истражују пословање Јатина Мехте.

– ЦБИ је покренуо више од десет кривичних пријава против овог бизнисмена. Током 2018. године предали су оптужницу против 21 особе, укључујући Мехту и његову супругу Сонију. Двоје бивших службеника Цанара банке и 15 јавних службеника такође су оптужени да су помогли Мехти у незаконитом стицању кредита – пише у чланку.

Користећи ове информације, "Дан" је у регистру провјерио и утврдио да су поменуте фирме основане у Подгорици у децембру 2017. године. Занимљиво је да су све угашене истог дана – 21. априла 2020. године, а у евиденцији Пореске управе нема никаквих података о њиховим пословима, односно, њихови финансијски искази предати су празни. Утврђено је да је основана још једна фирма – На Ха трејдинг компани, крајем 2018. године, а оснивач је Мехта, с тим да је и та фирма угашена баш 21. априла 2020. године.

Мехта је трговац дијамантима са сједиштем у индијској савезној држави Гуџарат. Конзорцијуму банака, како се тврди у чланку "Економик тајмса", Мехта дугује милионе јер се оптужује да је починио преваре у пословима са продајом некретнина.

– Службеници који истражују случај вјерују да је, након бјекства из Индије, породица Мехта проширила посао у различитим земљама. Иако су задржали своје традиционално пословање са дијамантима, они су се упустили у некретнине и стекли земљиште како би побољшали своје пословне изгледе – наведено је у чланку индијског листа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 11:22