/ Владимир Ивановић
06/07/2021 u 10:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ивановић: Креће акција сузбијања неовлашћеног коришћења струје

ЦЕДИС располаже најмодернијом опремом за утврђивање неовлашћених активности на мјерним мјестима

ЦЕДИС креће у опсежну акцију сузбијања неовлашћене потрошње електричне енергије на подручју свих црногорских општина. Специјализоване екипе обилазиће мјерна мјеста у оквиру трафо-реона гдје су уочене диспропорције између испоручене и измјерене електричне енергије. 

- Неовлашћена потрошња електричне енергије за последицу прије свега има смањење степена сигурности и квалитета у напајању, због чега усљед нелегалних радњи неодговорних појединаца може доћи до проблема у напајању за оне који су легално прикључени и редовно измирују обавезе за електричну енергију. Управо су права наших корисника и увођење у легалне оквире свих активности на дистрибутивној мрежи централни мотив ове акције, коју ћемо спроводити енергично и доследно- казао је руководилац Оперативне дирекције, Владимир Ивановић.

ЦЕДИС располаже најмодернијом опремом за утврђивање неовлашћених активности на мјерним мјестима, док радње на терену спроводе стручне екипе са вишегодишњим искуством. 

Закон о енергетици забрањује неовлашћено коришћење електричне енергије и обавезује ЦЕДИС да уколико утврди крађу, без претходног упозорења, обустави испоруку електричне енергије кориснику.

Даље поступање прописано је Правилима за спровођење поступка за откривање, утврђивање и спречавање неовлашћеног коришћења електричне енергије и Методологијом за обрачун и наплату неовлашћено преузете електричне енергије.

У периоду од 2016. године обрачунато је укупно око 86 милиона kWh по основу неовлашћено преузете електричне енергије или 8.7 милиона еура, од чега је наплаћено око 70 одсто. 

У претходном периоду путем корисничких сервиса ЦЕДИС-а значајан број корисника је пријављивао неовлашћену потрошњу, због чега је активирана и посебна маил адреса: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., путем које се анонимно може захтијевати контрола мјерног мјеста због сумње на неовлашћену потрошњу

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. april 2024 14:43