/ Др Иво Жупановић, Фото: Портал Дан
20/05/2021 u 11:39 h
Blaženka GolubovićBlaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Проф. др Иво Жупановић: Потребно добро маркетиншко таргетирање тржишта Европске уније, Русије и Велике Британије

Ми не смијемо, без обзира на апсолутни фокус који имамо и који треба да буде на региону, да занемаримо и изгубимо из вида тржиште Европске уније, казао је за портал Дана проф. др Жупановић са Факултета за туризам и бизнис Будва

Професор др Иво Жупановић са Факултета за туризам и бизнис Будва, каже да, када говоримо о овогодишњој туристичкој сезони, не смијемо заборавити да је поред регионалног, и тржишта руског говорног подручја, веома важно и тржиште Европске уније.

- Када говоримо о учешћу туриста код нас, конкретно из Европске уније али и Велике Британије, они чине око 35 посто, значи ништа мање у односу на госте из региона или Русије, казао је професор др Жупановић порталу Дана.

Он истиче да Црна Гора не смије, без обзира на апсолутни фокус који има и који треба да буде на региону, да занемари и изгуби из вида тржиште Европске уније, јер је по платежној моћи, гледајући првих 10 земаља, од пет до седам пута моћније од регионалних тржишта.

- Што се тиче тржишта Русије, које је наше традиционално и огромно тржиште, све зависи превасходно од авио - доступности, и да ли ће она и када бити успостављена, и ту ћемо моћи да мјеримо нека одступања. Генерално гледано, морамо да водимо рачуна о неким посебним видовима туризма као што jе рецимо крузинг туризам. И ту имамо велика одступања када jе у питању 2019, као што је рецимо крузинг дестинација Котор, гдје се отприлике 20 милиона еура приходује само од потрошње крузинг гостију, а гдје смо претрпјели гибитке - казао је Жупановић.

”Мислим да треба детаљније написати крузинг протоколе, мислим да то очекују и сами агенти крузинг компанија

Сматра да морамо, с тим у вези, посматрати и здравствене протоколе. Истиче да имамо добар оквир кад су у питању здравствено-санитарни протоколи, али би препоручио да се поразмисли о још неким сегментима.

- Имамо примјер сусједне Хрватске која је у оквиру тих протокола укључила и локалне самоуправе. Дакле, да се дио смјештајних капацитета, било да су у питању колективни смјештаји или хотели, и с друге стране приватни смјештаји, не одваја за ковид госте већ да се посебни објекти које намијени локална самоуправа одвоје, односно, нормирају за оне госте који заврше у изолацији или у карантину. Тиме би се, наравно, растеретио и сами смјештајни капацитет и радна снага, која ће неминовно бити посвећена гостима, а, с друге стране би се, по мени, повећала ефективност самих смјештајних капацитета - сматра професор с будванског факултета за туризам.

Вакцинисати што више грађана да бисмо изашли из такозваних црвених зона

Кад је у питању отварање земље и оно што држава може направити у смислу покривања трошкова, то је, каже, већ направљено, уз одређени апел, нормално, да се што више људи вакцинише да бисмо изашли из тих такозваних црвених зона код одређених земаља.

- То треба радити убрзано и то је прави рецепт да сјутрадан будемо у фокусу западноевропских тржишта и тржишта са руског говорног подручја. Било би добро да лоукостери не одустану, јер самим тим смањују трошкове авио-доступности, односно омогућавају већи буџет кад је у питању потрошња на дестинацију - казао је за портал Дан Жупановић.

С друге стране, професор даје примјер гдје одређене општине, попут Брача, покривају трошкове у изолацији како би подигли атрактивност дестинације и смањили трошкове гостима који оболе или који морају да буду у карантин.

- Похвалио бих наш искорак када је у питању покриће трошкова ПЦР тестирања и покриће трошкова здравствене заштите, односно лијечења гостију који су обољели од ковида. С друге стране, мислим да треба детаљније написати крузинг протоколе, мислим да то очекују и сами агенти крузинг компанија. Зато што рецимо имате водич кроз крузинг протокол Европске уније још из јула 2020. године, који је рецимо на 36 страница - истиче Жупановић и додаје да ће бити потребно и усаглашавати здравствено-санитарне протоколе у складу са самом ситуацијом.

Сматра да се мало и претјерује са неким прогнозама за ову годину.

- Кад говорим о претјеривању са прогнозама мислим да свако има неку своју пројекцију како то треба да изгледа. По мени је јако битно направити добро маркетиншко таргетирање ова три дијела, добро лобирање, односно направити снажне билатералне контакте са пар тржишта о којима смо говорили. Превасходно ту мислим на Русију и одређена ЕУ тржишта и Велику Британију и направити добру конекцију у том неком дијелу кад је маркетинг у питању - казао је за портал Дан Жупановић.

Izdvojeno

03. avgust 2021 13:55