/ - УЦГ - Данијела Јаћимовић
13/10/2021 u 20:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јаћимовић: Ниjе моменат за смањење акциза на гориво

Циjене горива у Црноj Гори jуче су поскупили 13. пут од почетка ове године, а СДП jе недавно обновио инициjативу за смањење акциза на гориво

Професорица на Економском факултету Даниjела Jаћимовић казала jе да ниjе прави моменат тражити смањење буџетских прихода, кроз смањење акциза на гориво, што би ублажило њихов даљи раст.

Она jе у емисиjи Фокус на ТВЦГ казала jе да многе европске замље, чиjи су метални сектори наjвише погођени, одговор на раст циjена даjу кроз одобравање повољних концесионих кредита, што би, каже она, могло да буде и одговор наше владе, портал РТЦГ.

– Видим да jе у медиjима присутна идеjа да се посљедице повећања циjена горива могу ублажити смањивањем акциза, али буџет мора однекуд да се пуни. Буџет кад се сакупе приходи, расходна страна се опет враћа грађанима и привреди. Можда ниjе прави моменат тражити смањење буџетских прихода, кад се наша економиjа jош суочава са посљедицама корона кризе – рекла jе Jаћимовић.

Указуjе да нас овако висока циjена горива и нафтних деривата доводи у позициjу да глобална економиjа мора да размишља какав ће то бити енергетски систем у будућности. 

Подсjећамо, циjене горива у Црноj Гори jуче су поскупили 13. пут од почетка ове године, а СДП jе недавно обновио инициjативу за смањење акциза на гориво.

– Ако 10 еура успемо горива, шест иде на акцизе и ПДВ, а четири еура jе стварна вриjедност горива – казао jе раниjе СДП-ов Мирко Станић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 23:02