Дан Аеродрома Црне Горе / - фото: Срђа Бољевић
23/07/2021 u 14:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јандреоски најавио модернизацију аеродрома и транспарентност у раду

Међу приоритетима, Јандреоски је истакао да је неопходно техничко унапрјеђење на аеродромима и у Подгорици и у Тивту, као и сертификација обје ваздушне луке

Нови извршни директрор Аеродрома Црне Горе, Горан Јандреоски најавио је модернизацију предузећа, оптимизацију трошкова, транспарентност прихода и расхода као и једнак приступ према свим радницима који желе да предано обављају свој посао.

Јандреоски је то казао на коктелу приређеном поводом Дана Аеродрома Црне Горе, на коме се први пут представио јавности, односно пословним партнерима, представницима Владе и привреде.

Захваљујући се Одбору директора АЦГ и Министарству за капиталне инвестиције на избору, посебно јер је ријеч о првом међународном конкурсу за извршног директора државног предузећа, Јандреоски је додао и да је улога коју аеродроми имају у црногорској економији био један од разлога зашто је конкурисао на ту функцију.

- Атрактивност и изазов бити на челу Аеродрома јесте и у томе што је у међународним ваздухопловним и туристичким круговима Црна Гора оцјењивана као најбрже растућа авио дестинација овог дијела Европе“, казао је нови извршни директор АЦГ, наглашавајући да је пред компанијом изазован период опоравка након Корона кризе.  

– Управо зато, један од мојих основних циљева биће оптимизација трошкова ове компаније. Заједно са својим тимом, желим да успоставим прецизан и транспарентан систем трошкова и расхода, али не на уштрб квалитета услуге. Уз домаћински однос према капиталу коју имамо, као и рационализацијом прихода које ћемо убирати од авиокомпанија и осталих партнера, желим да учврстимо темеље овог предузећа који су тренутно пољуљани-казао је он.

- Дозволите ми да од вас затражим оно што ћу вам и понудити: вриједан и транспарентан рад, поштен и једнак однос према свима, цијењен искључиво по марљивости и способностима које се покажу у послу. У мом систему људских и професионалних вриједности - лојалност ка фирми, професији, па на крају и држави мјери се давањем искреног доприноса и радећи оно што најбоље знамо - рекао је Јандреоски.

Међу приоритетима, Јандреоски је истакао да је неопходно техничко унапрјеђење на аеродромима и у Подгорици и у Тивту, као и сертификација обје ваздушне луке. 

Јандреоски на функцију извршног директора долази након доскорашњег В.Д. Огњена Јововића, који је присутнима казао да је на ту позицију ступио у врло незахвалном тренутку, са наслијеђеним проблемима и након кризе у авиоиндустрији узрокованој Ковидом.  

- Ипак, успјели смо да стабилизујемо фирму уз помоћ запосолених и менаџмента те да су успостављени солидни темељи за даљи рад. Полако се враћају стари партнери, а АЦГ су успјели да обезбиједе и нова партнерства – са казахстанском “Аир Астаном”, швајцарском “Цхаир аирлинес” и “Луxаир-ом" - казао је Јововић. 

Он је додао да су приходи аеродрома око 50 одсто у односу на приходе у 2019. години, која је била рекордна по свим параметрима, али да сматра да ова сезона ипак обећава. 

Као посебну ставку свог вишемјесечног рада на АЦГ Јововић је истакао спровођење првог међународног конкурса, за који се, како је казао, изузетно залагао вјерујући да професионалнци морају бити на извршним позицијама.

Задовољство због транспарентног међународног конкурса посебно је истакао и предсјеник Одбора директора АЦГ Небојша Ђоковић, а избор професионалца у својој области оцијенио је као “најбржи пут до добрих резултата”.

- Зато смо први пут у историји ове фирме, па и региона, на мјесто извршног директора поставили човјека који је своје компетенције доказао богатом каријером из области ваздухопловства..Сматрамо да је ово велики искорак не само за АЦГ већ и за цијелу државу и администрацију. Надам се да ћемо утријети пут којим треба да иду сва предузећа у приватном власништву, гдје најстручнији руководе извршним позицијама- рекао је Ђоковић. 

Он је најавио бројне инвестиционе пројекте након Корона кризе, када се ситуација стабилизује, истичући да је први квартал али и предходна година довела до тога да АЦГ имају дупло веће раскоде од прихода. 

- Унутрашње слабости су показале да се компанија мора мијењати и суочавати са бројним изазовима – од кадровских, техничких, организационих до финансијских. Наш циљ је да задржимо старе и привучемо нове партнере, да наши терминали поново буду пуни током цијеле године, као и унапрјеђење инфраструктуре на оба аеродрома - казао је Ђоковић.

Аеродроми Црне Горе обиљежавају овај датум од 2013. године када је донешена одлука о оснивању једночланог акционарског друштва за услужне дјелатности у ваздушном саобраћају “Аеродроми Црне Горе”. АЦГ су постали власништво Владе Црне Горе 2003. године, након вишегодишњих преговора о преузимању са српском компанијом ЈАТ. Након што је држава Црна Гора преузела аеродроме, почео је њихов убрзани плански и динамичан развој, као и међународна промоција.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 16:20