Скупштина ЦГ / - Скупштина ЦГ
15/06/2021 u 10:18 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Како грађани плаћају посланике: Уз плату, џепарац, плаћен превоз, телефон, преноћишта

Само у току прошле године, мимо плате, посланици су добили готово 200.000 еура за разне трошкове

Већина грађана покушава да скрпи крај са крајем док цене основних животних намирница, горива и режија константо расту.

У исто вријеме посланицима, осим зарада које су далеко веће од црногорског просјека, из државне касе се исплаћују и разни додаци за трошкове превоза, телефона, преноћишта. Само у току прошле године, мимо плате, посланици су добили готово 200.000 еура за разне трошкове. Представници народа са оваквим приходима и бенефитима, поручују из НВО "Борба против сиромаштва", не могу имати реалну слику социо-економских прилика у којима живи већина грађана, пишу Вечерње новости.

Само за коришћење приватног аутомобила у службене сврхе и дневнице за долазак на скупштинска засиједања посланика са пребивалиштем ван Подгорице прошле године из буџета је издвојено укупно 149.464,03 еура, док је за прва три мјесеца текуће године за те трошкове издвојено 35.408 еура. Посланицима који су имали право на накнаду трошкова ноћења, у 2020. години исплаћено је 4.028, а у овој 3.311 еура.

По основу дневница и других трошкова службених путовања 2020. издвојено 24.902 еура, а за мобилне телефоне 40.273 еура. За гориво за службена возила издвојена су укупно 25.162 еура, док је одржавање износило 17.098 евра. По основу права на накнаду за становање и одвојени живот, исплаћено је 13.329 еура, а од јануара до априла 2021. исплаћено је 9.088 еура.

Само у прва четири мјесеца ове године потрошено је 9.808 еура за гориво, што је 338 еура више него за исти период 2020. Та разлика може бити заснована и на цијени горива, која је порасла у просјеку за 30 до 40 центи по литру.

Посланици не живе исту стварност као народ који они представљају, поручују из НВО "Борба против сиромаштва".

- Шта су резултати посла који обављају посланици, а за које их грађани толико плаћају, зашто они који имају и приватне бизнисе нису замрзли своје дјелатности док обављају посланичку функцију - пита предсједник те НВО Радован Тошковић. - Посланици би требало да дијеле судбину народа који представљају, своје плате смање на највише двије просјечне зараде, па би се онда, ефикасније борили против немаштине.

Да посланици не мисле на грађане, како додаје Тошковић, показује и то што плаћају највећи ПДВ у Европи, чак и на основне животне намирнице. Како истиче, у Француској је ПДВ на прехрану и негазирана пића пет одсто, док је у Црној Гори 21.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 02:55