/ - к.м.
03/08/2023 u 13:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Katić: Damjanović i Mali iduće sedmice o Institutu Igalo, blokada privremeno ukinuta

Država putem Fonda za zdravstveno osiguranje, kaže Katić, mora naći način da uplati avans od 800. 000 eura, kako bi zaposleni u Institutu Igalo početkom iduće sedmice dobili dvije plate

Institut “Simo Milošević” sjutra će biti odblokiran na period od 30 dana, najavio je u izjavi za portal RTCG predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić. On je kazao da će u srijedu 9. avgusta ministar finansija Crne Gore Aleksandar Damjanović da otputuje za Beograd kako bi na sastanku sa ministrom finanasija u Vladi Srbije Sinišom Malim našao modus da se problem trajno riješi.

Država putem Fonda za zdravstveno osiguranje, kaže Katić, mora naći način da uplati avans od 800. 000 eura, kako bi zaposleni u Institutu Igalo početkom iduće sedmice dobili dvije plate.

Katić je saopštio da sastanku koji će se održati u Bogradu neće prisustvovati, jer to nije predviđeno ali da vjeruje u dobar ishod.

- Razmotriće ovu situaciju jer je agencija za osiguranje depozita koja zastupa Jugobanku u stečaju odgovorila da su spremni da povuku rješenje o izvršenju koje je pokrenuto zbog naplate duga koje Institut Igalo ima prema njima - pojasnio je Katić.

Ova zdravstvena ustanova, koja je crnogorski brend, po kome je naša država nadaleko poznata od sjutra će prema riječima našeg sagovornika da bude zvanično odblokirana na period od 30 dana, a taj “period se mora iskoristiti da se napravi neki pomak”.

- Dobro je što su oni spremni da nam izađu u susret i jedan od njihovih zahtjeva će da bude upis hipoteke da bi se obezbijedilo potraživanje. Imamo najavu radnika i Sindikata zaposlenih kada je u pitanju blokada, a mi očekujemo od države da pomogne - poručuje Katić.

Vjeruje da će ishod sastanka u Beogradu biti povoljan za nas.

Iznos dugovanja sa kamatama će iznosti oko sedam miliona eura, pa se to pitanje trajno mora riješiti, jer ćemo u suprotnom na svakih nekoliko mjeseci upadati u isti problem.

- Moraju donijeti stav kako da riješe potraživanje od Jugobanke u stečaju koju zastupa agencija za osiguranje depozita Srbije. Da li će to da bude upisom hipoteke ili drugim načinima, da pacijenti iz Srbije preko Fonda za zdravstveno osiguranje dolaze u Institut, ili da se napravi reprogram duga… Opcije postoje i tu može da se dođe do rješenja ako ima volje - kategoričan je Katić.

Rekao je da nova vlada mora ovim pitanjem odmah da se pozabavi jer Institutu treba ozbiljna strategija da se riješe imovinski problemi i da se zna šta se dešava sa imovinom.

Na pitanje da li država smije da dozvoli da izgubi Institut ako on ode u stečaj, kako vjeruje dio stručne javnosti i što su bile i najave iz Sindikata, Katić apostrofira da se to ne smije dozvoliti.

- Na državi kao većinskom vlasniku je da povuče određene poteze, jedan je da otkupi akcije od akcionara, da kroz to može da se radi plan restrukturiranja Instituta. Na sanacionom planu treba da radi komisija kako Institut ne bi svaki čas upadao u probleme, a jedino ga se tada svi sjete - ističe Katić.

Ukoliko se pitanje ne riješi trajno, možemo izgubiti Institut koji bi otišao u stečaj.

- To je brend Crne Gore, ne smije da bude ugašen jer ima renome skoro 80 godina i ljudi koji znaju za Crnu Goru, znaju i za banjsko lječilište jedino te vrste na Jadranu - zaključuje Katić.

U svim većim crnogorskim gradovima u toku je kampanja “Za spas Instituta Igalo”, uz potpisivanje peticije pod motom “Svi zajedno kao jedan, Institut je svima vrijedan”. Zaposleni po dva sata blokiraju granične prelaze sa Hrvatskom i pridružuju im se pacijenti i građani koji traže da se ovaj problem konačno riješi.

Vlasnik 28 odsto akcijskog kapitala Instituta „Dr Simo Milošević“, Žarko Rakčević je prije nekoliko dana u izjavii za medije kazao da je još 2019. godine ukazivao da će stanje u Institutu da bude teško i predlagao da se otkupi dug koji Institut ima prema Jugobanci. Tvrdi da je to tada bilo moguće uraditi za mnogo manje novca nego što je sada stiglo na naplatu ali da nije bilo spremnosti većinskog vlasnika.

Smatra da 3,6 miliona na koliko je trenutno blokiran račun Instituta nije adekvatan iznos jer su mnogo veće kamate i troškovi, te da će kompletan dug dostići i iznos preko osam miliona eura.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 16:08