КОМИТЕТ ЕП УСВОЈИО ИЗВЈЕШТАЈ / - ФОТО: ГОВ.МЕ
15/02/2022 u 18:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Комитет ЕП: Црна Гора да постепено укине економско држављанство

Такозвани ‘златни пасоши‘ поткопавају суштину држављанства ЕУ и треба их постепено укинути, инсистирају европски посланици, наводи се у саопштењу

Комитет за правду и унутрашње послове Европског парламента (ЕП) усвојио је извјештај о законодавној иницијативи којм се утврђује низ мјера за рјешавање проблема повезаних са „инвестиционим шемама за држављанство и боравак“. Једна од њих је да земље кандидати за ЕУ укину програм "држављанство за инвестиције". У документу се помиње и Црна Гора.

Нацрт текста је, према саопштењу на сајту ЕП, на данашњој сједници комитету усвојен са 61 гласом за, три против и пет уздржаних. 

- Примјећује да ризик потиче од трећих земаља које имају ЦБИ шеме (држвљанство за инвестиције) и које имају могућност путовања у Унију без виза, јер држављани трећих земаља могу купити држављанство те треће земље са једином сврхом да без додатних провјера улазе у Унију. Наглашава да су ризици повећани за земље кандидате за ЕУ које имају ЦБИ/РБИ шеме, јер очекиване користи будућег чланства у ЕУ могу бити фактор -пише у документу који је предложила посланик Софија Велд.

Нацрт извјештаја Велд је доставила у парламентарну процедуру у новембру прошле године. 

У саопштењу се тврди да су "златни пасоши" етички, правно и економски непожељни и представљају неколико озбиљних безбједносних ризика. Како се наводи, "златне визе“ треба регулисати и наплаћивати на нивоу ЕУ, а треће земље са безвизним приступом ЕУ такође би требало да окончају своје шеме „златних пасоша“. 

- Такозвани 'златни пасоши' поткопавају суштину држављанства ЕУ и треба их постепено укинути - инсистирају европски посланици, наводи се у саопштењу

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 02:48