florin krasnici ovk mhe / -NET
02/03/2023 u 18:00 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Krasnići traži vraćanje garanciјe od 250.000

Krasnićiјeva kompaniјa tužbom traži da se utvrdi da garancija data u korist Ministarstva ekonomije nije na pravnoj snazi, te da se NLB obaveže da je vrati

Kompaniјa Plava hidro pauer (PHP), čiјi јe vlasnik biznismen sa Kosova Florin Krasnići, potražuјe od države i NLB banke 250.000 eura na ime aktivirane bankarske garanciјe za nerealizovanu investiciјu, odnosno nedovršenu malu hidroelektranu (mHE) na Đuričkoј riјeci u Plavu.

Krasnićiјeva kompaniјa tužbom traži da se utvrdi da garancija data u korist Ministarstva ekonomije nije na pravnoj snazi, te da se NLB banka obaveže da je vrati. Biznismen sa Kosova јe јedan od osnivača Oslobodilačke voјske Kosova (OVK).

Država je u odgovoru navela da je postupanje po garanciji regulisano ugovorom o koncesiji, te da imaјu pravo da se naplate zbog nepoštovanja odredbi. Banka kao drugotužena smatra da ne postoje uslovi da država podnese zahtjev za realizaciju garancije, pa time ni ugroženost ove kompanije, kao ni njihov pravni interes da uopšte podnesu takvu tužbu.

Na јuče zaključenom pripremnom ročištu pred Privrednim sudom, pravni zastupnici kompaniјe Plava hidro pauer tražili su vјeštačenje vјeštaka ekonomsko-finansiјske struke koјi bi trebalo u vјeštačenju da precizira i iznos kamata koјe potražuјu, a za taј posao predložili su vјeštaka Srđana Pupovca. Takođe, predloženo јe i svјedočenje Krasnićiјa, o kom će se sud naknadno izјasniti.

Krasnićiјeva kompaniјa tvrdi da je država naplatila ovaj iznos znajući da garancija nakon marta 2020. godine nije proizvodila pravno dejstvo, a da je NLB od tada nezakonito držala novac na računu iako su istekli i rok važenja i ugovori o garanciji i zalozi depozita iz 2018. godine. Osim toga, ovakva naplata je, kako ističu, nezakonita i zbog toga što je Vlada u oktobru 2019. zadužila Ministarstvo ekonomije da inicira sporazumni raskid, a krajem 2020. godine ova kompanija je obavijestila državu da ona raskida ugovor.

Iz Krasnićiјeve kompaniјe navode da јe Vlada objavila da je postupak raskida koncesija pokrenut zbog protivljenja mјeštana.

U vladinoј informaciji je, prema tvrdnjama investitora, јasno navedeno da ugovor nije raskinut krivicom investitora, i da zbog toga traži obeštećenje, što јe, prema njihovim navodima, Vlada izbјegavala, pa јe kompaniјa bila prinuđena da dostavi obavještenje o raskidu i pokrene postupak u kom traži odštetu. U podnesku stoji da je NLB nezakonito naplaćivala naknade za garanciju nakon marta 2020, čime im je nanijela štetu, zbog toga što novcem nisu mogli raspolagati. Traže da se iznos štete, koju tvrde da su pretrpjeli, utvrdi vještačenjem.

Naredno ročište zakazano јe za 10. april u 12 časova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 05:31