Бивши дирекрот ИРФ Зоран Вукчевић / фото: Никола Савељић
22/09/2021 u 08:44 h
Draško Milačić, Vladimir OtaševićDraško Milačić, Vladimir Otašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривична пријава против Зорана Вукчевића: Незаконито уговорио 90 хиљада еура отпремнине?

Постоjи основана сумња да су приjављени фалсификовали своjе уговоре о раду у диjелу у коjем су себи незаконито уговорили право на исплату отпремнине у износу од 24 нето зараде у случаjу разрjешења са функциjе или подношења оставке. Вукчевић је након смјене тражио исплату отпремнине од 90 хиљада

Предсjедник Одбора директора Инвестиционо-развоjног фонда (ИРФ) Велизар Калуђеровић и извршна директорица Ирена Радовић јуче су у име институције подниjели кривичну приjаву Специjалном државном тужилаштву (СДТ) против бившег руководства, због кривичних дjела стварање криминалне организациjе, злоупотреба положаjа у привредном пословању, превара, фалсификовање службене исправе и присваjање, прикривање и уништење архивске грађе.

Кривична приjава jе, како су навели из ИРФ-а, подниjета против Зорана Вукчевића, бившег предсjедника одбора директора и извршног директора ИРФ-а, Ирфана Хусовића, бившег члана одбора директора, Бранислава Jанковића, бившег директора Сектора за финансиjске и правне послове, Зорана Вуjовића, бившег директора Сектора за кредите и гаранциjе, Владислава Дуловића, сада менаџера Сектора ризика, и Илиjе Марковића, бившег секретара друштва.

”Вукчевићу, Јанковићу и Дуловићу је од октобра до децембра прошле године исплаћено близу 80 хиљада варијабиле

– Постоjи основана сумња да су, након одржаних парламентарних избора 30.8.2020. године, очекуjући формирање нове власти и евентуалну смjену руководећих кадрова у правним лицима чиjи jе оснивач држава, приjављена лица током октобра и новембра мjесеца 2020. године предузела низ незаконитих радњи у виду фалсификовања и уништавања оригиналне архивске документациjе. Наиме, постоjи основана сумња да су приjављени фалсификовали своjе уговоре о раду у диjелу коjим су себи незаконито уговорили право на исплату отпремнине у износу од 24 нето зараде у случаjу разрjешења са функциjе или подношења оставке, при чему би им Инвестиционо-развоjни фонд на њихов захтjев морао исплатити новчани износ од више стотина хиљада еура. Оригиналну документациjу су уништавали, а у архиву остављали фалсификована документа, односно уговоре о раду. Како ИРФ ниjе поступио по захтjевима приjављених лица за исплату, користећи фалсификоване уговоре о раду покушали су прибавити себи противправну имовинску корист кроз поступке пред Агенциjом за мирно рjешавање радних спорова и Основним судом у Подгорици. Постоjи основана сумња да то нису била jедина незаконита чињења приjављених лица у претходном периоду, па ће нови менаџмент наставити да испитуjе законитост њиховог пословања, а све у циљу заштите интереса ИРФ-а и заштите државе, као његовог оснивача – саопштили су јуче из ИРФ-а.

Вукчевић, који је у ИРФ-у био и извршни директор и предсједник борда директора, како је "Дан" раније писао, тражио је од ИРФ-а 125 хиљада еура, од чега се 90 хиљада односило на отпремнину, а остатак на неисплаћене бонусе. Вукчевић је током управљања ИРФ-ом сам себи, као предсједник борда извршном директору, одобрио и потписао стамбени кредит од 80 хиљада еура. Према подацима из имовинског картона, Вукчевићу је од октобра до краја године исплаћено преко 37 хиљада варијабиле. Плата му је била преко три хиљаде, а само у октобру му је исплаћена 31 хиљада варијабиле.

Јанковић је у ИРФ-у примао плату преко 2.500 еура, а у октобру је по основу осталих примања примио близу 20 хиљада еура и још 2.500 еура до краја године. По основу повраћаја плаћених доприноса исплаћене су му у септембру 8,4 хиљаде еура.

Вујовић је примао 2.500 еура мјесечно и такође је у октобру имао исплату од око 20 хиљада еура, док му је у мају исплаћено 8,3 хиљаде од Пореске управе по основу повраћаја доприноса. За разлику од Вукчевића и Јанковића који су пријавили да су то добили од ИРФ-а, он је пријавио исплату од привредног друштва. Хусовић је за чланство у борду примао 750 еура.

"Дан" јуче није успио да ступи у контакт са Вукчевићем. Звали смо га на број телефона доступан редакцији, али је телефон био искључен. Контакте других особа које су пријављене нисмо успјели да добијемо.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 10:05