/ - ФОТО: UNSPLASH
21/12/2021 u 11:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кроз компоненту Село сад додатних десет милиона за пољопривреду

Пројекат ће се реализовати кроз имплементацију Агробуџета за наредну годину.

 Министарство финансија и социјалног старања је, у сарадњи са парламентарном већином, одборило средства за посебну компоненту Село сад, кроз коју ће у буџету за пољопривреду бити опредијељено додатних десет милиона еура.

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде је саопштено да ће Влада додатно подржати пољопривреду као један од стратешких развојних сектора и ојачати село кроз повећање сточног фонда и јачање руралне инфраструктуре са посебним фокусом на обезбјеђивање воде у свим црногорским селима у наредним годинама.

Пројекат ће се реализовати кроз имплементацију Агробуџета за наредну годину.

- Министарство финансија и социјалног старања прихватило је концепт Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и уз сарадњу са посланицима парламентарне већине, који су заједнички подржали амандмане Социјалистичке народне партије (СНП) о повећању средстава, у буџету ће поред 40,2 милиона бити опредијељено десет милиона еура додатних развојних средства за сектор пољопривреде у Црној Гори- наводи се у саопштењу.

Концепт Село сад, како су објаснили, обухватиће прије свега јачање сектора сточарства као и значајно повећање средстава за подршку за изградњу руралне инфраструкутре, сеоских путева, електирфикације и водовода.

Средстава ће се између осталог одвојити за повећање премија које се односе на хектар обрадиве површине и на субвенције по грлу стоке, као и повећање сточног фонда и стимулисање пољопривредника.

Средства ће бити опредијељена и за јачање путне инфраструктуре, набавку стеоних јуница и плоткиња ситне стоке, едукацију пољопривредних произвођача, бреднирање производа, јачање индивидуалних прерађивачких капацитета, јачање пластеничке производње и воћарско – виноградарског сектора.

Средстава ће се одвојити и за порибљавање ријека и језера, повећање популације риба аутохтоних сорти, набавку садног материјала и пошумљавање опожарних површина и голети.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 12:51