foto: novski portal/luka zelenika / - FOTO: NOVSKI PORTAL/LUKA ZELENIKA
06/08/2024 u 14:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Luka Zelenika i dalje „otvorena opcija“ za pristajanje kruzera

Plutajući gradovi, kruzeri, svakodnevno klize Bokokotorskim zalivom, dovodeći hiljade putnika u Luku Kotor. Mnogi ostaju da razgledaju Stari grad, ali i na razne izlete do Perasta, Risna, Luštice, Budve, Cetinja…

Skoro 500 nje ove godine uploviti u Kotor. I dalje su nepomirljivi stavovi onih koji vide ekonomsku koristi od kruzing turizma  i onih koji insistiraju na ograničavanju  dolazaka velikih brodova jer ugrožavaju eko sistem mora i vazduha, piše Novski portal.

Istovremeno od 2018. godine lokalna vlast u Herceg Novom nastoji da od državnih institucija dobije „zeleno svjetlo“ za pristajanje kruzera na sidrištu u blizini Luke Zelenika, sa koga bi se tenderima putnici dovozili do obale. Ili da se dozvoli pristajanje kruzera u samoj Luci. Očekuju su da će već iduće sezone resorno Ministarstvo izdati potrebnu dokumentaciju za kruzere koji bi se sidrili na dubini od 38 metara. Takođe, na prostor Luke Zelenika već posluju Uprava carina, policija i Lučka kapetanija.

Manji broj putnika na graničnim prelazima u Herceg Novom

Međutim, kako su „Vijestima“ zvanično kazali iz bivšeg Ministarstva saobraćaja i pomorstva, sadašnjeg resora pomorstva, Luka Zelenika mora da ispuni infrastrukturne i organizacione uslove, kao i zahtjeve u vezi sa potrebnom opremom kako bi bila kategorisana kao trgovačka luka i mogla da služi za sidrenje kruzera i prijem putnika.

Još nije ni potvrđena odluka o određivanju luka prema namjeni, koje moraju da ispunjavaju luke razvrstane po vrsti pomorskog saobraćaja.Tek nakon ovih koraka i pozitivnog izvještaja radne grupe koja utvrđuje ispunjenost uslova Luka Zelenika može da dobije saglasnost Vlade.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 20:43