Nebojsa Medojevic / - SRDJA BOLJEVIC
10/08/2021 u 10:38 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Медојевић: Плаћамо најскупље љекове у региону, Влада не смије ни да такне Глосариј

Предсједник ПзП-а сматра да држава мора да лимитира цијене љекова и онемогући фактичког монополисту да злоупотребљава позицију на тржишту и формира астрономске цијене са маржама и до 700%, па и више

Предсједник Покрета за промјене Небојша Медојевић каже да и у области утврђивања цијене љекова, Влада наставља политику ДПС-а која је довела до тога да "режимска ДПС фирма “Глосариј” има апсолутни монопол на тржишту љекова, медицинске опреме и средстава".

- Вишедеценијским корумпираним функционерима у систему здравства, уцјенама и преузимањима, режимска фирма “Глосариј” је успоставила недопуштену концентрацију на тржишту од око 100 мил ЕУР. “Глосариј” данас контролише преко 80% велепродаје, а преко повезаних фирми има доминантну позицију и сегменту малопродаје. У условима стварног монопола, Влада не може само да “преговара” са монополистима. Регулатор је већ одавно морао да реагује и да у условима фактичког монопола, РЕГУЛИШЕ цијене. На начин да се одобри регулаторни приход и признају стварни трошкови увоза љекова и да се на те реалне цијене одобри разумна стопа профита (10%-15%) - каже Медојевић.

Он сматра да држава мора да лимитира цијене љекова и онемогући фактичког монополисту да злоупотребљава позицију на тржишту и формира астрономске цијене са маржама и до 700%, па и више.

- Цијене љекова у Црној Гори су вишетсруко веће него у Србији и то за исте љекове који се производе у иностранство. За постизање ове противуставне и незаконите монополске позиције “Глосариј” је обезбјеђивао подршку или ћутање свих Влада ДПС. Ево и нова Влада ћути и игнорише монопол “Глосарија”. Како се ради о профиту од преко 40-ак милиона еура годишње за “Глосариј” због овог ћутања и ове Владе, изгледа да су у питању неки веома снажни “аргументи” - наглашава Медојевић.

Он је поновио да држава не смије да дозволи монопол на тржишту.

- Али ако је монопол створен, држава мора да га регулише или разбијањем монопола и обезбјеђивањем конкуренције или регулацијом цијена. Држава нема шта да преговара са фармацеутским компанијама. Посебно, ако се преговара тајно и непосредно, гдје увијек постоји ризик корупције. Цијену ћутања Владе жестоко плаћају наши грађани, посебно пензионери који већину пензије плате “Глосарију” - закључује Небојша Медојевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 10:30