/ - фото: ЈАКОВ МИЛАТОВИЋ
25/10/2021 u 13:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Милатовић: Колашин постаjе зимски центар за примjер региону

Потребна нам jе Црна Гора као дестинациjа за сва четири годишња доба, а с обзиром на то да смо и у години неизвjесности успjели да остваримо планове, не видим разлог зашто свакоj наредноj години не би одговорили на jош смислениjи начин, истакао jе Милатовић

“Напорно радимо на реализациjи нових инфраструктурних проjеката на Бjеласици, и можемо са задовољством констатовати да ће Бjеласица у наредних неколико година постати ски центар за примjер, али и носилац зимске сезоне. Посвећени смо изградњи нових садржаjа, а оспособљавање додатних жичара, пратећих стаза и њихово повезивање са постоjећим, биће снажан подстицаj за развоj овог диjела Црне Горе”, изjавио jе министар економског развоjа Jаков Милатовић у сусрет зимскоj туристичкоj сезони.

Развоj природних потенциjала Бjеласице утиче на употпуњавање туристичке понуде Црне Горе, поготово у зимском периоду, а интензивирани радови у оквиру “Скиjалишта Црне Горе” прате европске и свjетске стандарде, тако да jе извjесно да добиjамо зимски центар конкуретан за оваj дио Европе.

image

Сијалиште за примјер, Колашин

- Министарство

За потребе зимске 2021/2022 сезоне довршава се изградња шестосjедне К7 жичаре и девет ски стаза у дужини од 10,5 км укупне вриjедности око 11 милиона еура, чиjом реализациjом ће се извршити повезивање ски центара “Колашин 1600” и “Колашин 1450”. Такође, у плану jе и проширење паркинг простора за неких 250 мjеста што ће додатно утицати на квалитет боравка скиjаша на Бjеласици.

“Упознати смо са свим проблемима коjи су пратили претходне сезоне, а коjи су утицали на задовољство људи коjи су посjећивали Бjеласицу. Управо због тога, отклањамо кључне препреке, али приступамо развоjу свих потенциjала тако да не служе само нашоj, него и свим генерациjама коjе долазе”, рекао jе Милатовић.

„Потребна нам jе Црна Гора као дестинациjа за сва четири годишња доба, а с обзиром на то да смо и у години неизвjесности успjели да остваримо планове, не видим разлог зашто свакоj наредноj години не би одговорили на jош смислениjи начин”, истакао jе Милатовић.

Протеклих неколико мjесеци jе показало да jе све више оних коjи одмараjу на Бjеласици и користе услуге панорамских вожњи током љета.

“То jе додатан подстицаj да Бjеласицу доживљавамо са посебном пажњом, развиjаjући jе тако да не нарушавамо њене природне љепоте без обзира коjи период године jе у питању”, закључио jе Милатовић. 

Сезона 2022/2023. неће зависити од временских услова као досадашње, биће омогућено ноћно скиjање

Министарство економског развоjа jе за капитални буџет за наредну годину предложило више од 19 милиона еура за проjекте на колашинскоj страни Бjеласице, односно изградњу два ски лифта типа сидро у дужини од 800 и 500м, монтажно-демонтажни боб на шинама и освjетљавање 1500м стаза за ноћно скиjање. Поред тога, предвиђен  jе и проjекат изградње прве фазе вjештачког осњежавања пет ски стаза у дужини од 7,5км, што подразумиjева и стварање два акумулациона jезера, како скиjање на Бjеласици не би зависило само од временских услова. Све пратеће активности су изузетно захтjевне, али посвећеност стварању конкурентног ски центра jе приоритет, па ће сви наведени проjекти бити реализовани у сусрет зимскоj 2022/2023 сезони.

“Зимски туризам у Црноj Гори не смиjе да се у потпуности ослања на временске прилике. На задовољство свих нас коjи Бjеласицу видимо као огроман потенциjал за развоj у наредним годинама, можемо да наjавимо оно што ће jе сврстати на мапу какву заслужуjе. Планским улагањима у овом диjелу Црне Горе, Бjеласицу стављамо у центар, али не занемаруjемо околину коjа се уклапа у ширу слику”, закључио jе Милатовић.   

Капиталним буджетом за 2022.годину jе за већ уговорене обавезе за Ски центар Колашин 1600 предвиђено скоро 10 милиона еура, док jе за Ски центре Цмиљача и Жарски предвиђено око 15 милиона еура.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 18:06